PODIJELI

Svaki put kada posjetite Facebook ili sa prijateljima podijelite neku fotografiju, sve informacije – od šifre koju upišete pa do fotografije koju objavite, završavaju u građevini dugoj 400 metara, površine blizu 100.000 kvadratnih metara, u Forest Sitiju u Severnoj Karolini.

Gdje god da se nalazite u svijetu, kada posetite Facebook, vaše ime i vaša šifra će proći kroz niz servera. Drugi niz servera će otvoriti vaš profil. Ukoliko objavite fotografiju i ona će završiti u centru u Forest Sitiju, samo u drugoj prostoriji. Sve fotografije ikada objavljene na Facebooku se nalaze u ovom centru.

Ovde je smješteno više od 100.000 servera. Svaki od njih ima dovoljnu moć da pokreće jednu manju firmu. Centar koristi količinu energije koja je dovoljna za potrebe hiljadu domova. Ukoliko nestane električne energije, Facebook se može osloniti na 14 ogromnih generatora.

Razlozi zbog kojih je Facebook svoj centar smjestio u Forest Siti su niska ijcena električne energije i pomoć koju dobijaju od Severne Karoline i okruga Raterford.
Facebook trenutno gradi još jedan centar na istoj lokaciji.
Uz milijardu korisnika, Facebooku je potreban prostor za dalji rast.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR