VIDEO/ Pravilo ‘vakcinisan, testiran, prebolio’ kreće krajem 12. mjeseca u FBiH

VIDEO/ Pravilo ‘vakcinisan, testiran, prebolio’ kreće krajem 12. mjeseca u FBiH

624
0
SHARE

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Vlada FBiH uvodi nove mjere i pooštrava postojeće. Na inicijativu premijera Federacije Fadila Novalića održan je sastanak sa predstavnicima federalnih i kantonalnih institucija sa ciljem defininiranja zajedničkih aktivnosti i mjera u vezi sa epidemiološkom situacijom izazvanom koronavirusom i kolektivnom inunizacijom stanovništva FBiH.

Zaključak sastanka je da nove mjere moraju stupiti na snagu koliko je sutra.

Pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez istakao je punktovi u domovima moraju biti otvoreni tri puta sedmično do 20 sati, da se moraju oformiti mobilni timovi za odlazak u sva ruralna mjesta, ali i u mjesta poput obrazovnih institucija, javnih ustanova, fabrika, da se otvore punktovi na mjestima javnog okupljanja.

Sveukupno gledano, Evropa je ponovo postala regija koja je najozbiljnije pogođena pandemijom. BiH se nalazi između trećeg i ćetvrtog stepena prenosa, incidenca je preko 150, a može se očekivati da će se povećati zbog loše procijepljenosti.

“Kada dodamo sve one procente procjene imunizacije, odnosno cijepljenja naših građana van Federacije, opet smo u regiji posljednji po procijepljenosti. To pokazuje situaciju u Federaciji koja zahtijeva ozbiljan pristup”, navodi prim. dr. Marina Beara, pomoćnica ministra zdravstva.

Jedan od zaključaka je da i BiH sljedi prakse normalizacije života kao što su već uvele mnoge evropske zemlje. Pravilo “vakcinisan, testiran, prebolio” će se uvoditi postupno, a krenut će krajem 12. mjeseca. Planira se i uvođene QR koda, kao i baze podataka o vakcinisanim na nivou kantona.

(FENA/ NKP.ba)