PODIJELI

U utorak (01.07.2020.) sa lokaliteta pijačnog prostora u Tojšićima, općina Kalesija, javili smo se UŽIVO na Facebook stranici Nezavisni Kalesijki Portal.
Gost je bio Jasmin Džaferović, direktor firme Džale Iskop doo koja izvodi radovi na izgradnji novog korita rijeke Gribaje i uređenja istog.

  • > Kompletan video snimak možete pogledati na linku OVDJE, ili na kraju teksta ove vijesti.

Podsjećamo, za sanaciju 4 korita rijeka na području općine Kalesija je još 2014. godine iz Fonda za poplavljena područja BiH obezbijeđeno 1.300.000 KM.

Od ranije je u Budžet Općine Kalesija uvrštena stavka radova na koritu rijeke Gribaje u Tojšićima, ali je projekat urađen tek u aprilu ove godine.
Zašto se čekalo toliko dugo, i zbog čega se radovi, odnosno samo jedan dio, izvodi godini kada su Lokalni izbori je svakako za analize.

Prema informacijama kojima raspolažemo, za ove radove ne postoji građevinska dozvola, što svakako dovodi mnoge stvari u pitanje. Iako u standardnim procedurama izvođač radova ne može započeti radove bez takvih dozvola, čini se da se ovdje naručilac radova, odnosno Općina, “hvata” za vanrednu situaciju, odnosno proglašenje prirodne nesreće, zbog čega je i javni poziv za izvođače radova bio po skraćenoj proceduri.
Zanimljiva stvar je i to da je Nadzor nad rodovima od strane uposlenika Općine. Ne ulazeći u stručnost istih, i više nego sporna je činjenica da je član nadzornog organa ujedno građevinski inspektor u Općini.
Tako, naprimjer, u slučaju prijave nekog građanina za eventualne neregularnosti za radove, na teren bi izašla osoba koja je ujedno i nadzorni organ ispred naručioca radova.
Predstavnik firme koja izvodi radove smatra da to nije sporno, ali nezvanično saznajemo da je i ovaj član Nadzornog odbora od načelnika zatražio da ga skine sa spiska osoba koje na neki način trebaju da potvrde da radovi teku regularno i da su na kraju urađeni u skladu sa zakonom i onim što je precizirao ugovor.

Svakako da ostaje i pitanje zašto je Nadzorni organ dozvolio radove bez građevinske dozvole, bez obzira ko bi bio odgovoran za neposjedovanje iste, u slučaju, naprimjer, inspekcijskog nadzora radova.
Ali, ponavljamo, proglašeno je stanje “prirodne nesreće”, te zbog vanrednih okolnosti se uvijek može “vaditi” na hitnost postupka, a to je upravo i razlog zbog čega problematizitamo ovu temu.

Pitali smo i ko je odgovorna osoba, ili više njih, u slučaju da nakon sanacije ovog dijela korita rijeke Gribaje u narednim obilnim padavinama ne strada imovina nizvodno, odnosno u naselju Vukovije…

Prije nego li donesete sud o ovoj situaciji, svakako preporučujemo da pogledate kompletan video zapis, a ne pojedine dijelove istog.
Ono što svakako želimo podcrtati jeste činjenica da ova tema (radovi na koritu rijeke Gribaje; vrijeme, način i ostale okolnosti) nije završena tema, i svakako ćemo je dodatno obraditi u narednom periodu, jer smo i prije i nakon javljanja UŽIVO dobili veoma zanimljive informacije, kojećemo pokušati prezentirati na pravi način kalesijskoj i široj javnosti.

Predstavniku firme Džale Iskop, direkrtoru Jasminu Džaferoviću, se zahvaljujemo na spremnosti da javno odgovara na pitanja, a zbog nekih odgovora, odnosno zbog činjenice da se na neka pitanja izjasnio da ne može dati odgovor, p(r)ozivamo i ostale da javno govore o ovoj temi, ali o drugim javnim radovima na području općine Kalesija, bez obzira da li bile “skraćene” ili redovne procedure…

🔴LIVE🔴🎬Javljanje sa lokaliteta pijace u Tojšićima, općina Kalesija.🎤Gost – Jasmin Džaferović, direktor firme, Džale Iskop doo, koja izvodi radove🔽TEMA- Radovi na kopanju i uređenju korita rijeke Gribaje; postoji li politička pozadina? Postoje li projekat, i sve potrebne dozvole za rad? Ko stoji iza radova, u smislu sigurnosti? Ko je stručni nadzor? Da li su primjenjene mjere odredbe Zakona o javnim nabavkama?

Posted by Nezavisni Kalesijski Portal on Srijeda, 1. July 2020.

(NKP.ba)

PODIJELI