Vijećnička pitanja: Broj uposlenih u organu Općine i javnim preduzećima/ustanovama? Problemi sa...

Vijećnička pitanja: Broj uposlenih u organu Općine i javnim preduzećima/ustanovama? Problemi sa upisom novorođene djece i sa upisom umrlih osoba? Problemi oko zakazivanja vjenčanja?

674
0
SHARE

I redovna sjednica OV Kalesija je prošla uz vjerovatno rekordan broj vijećničkih pitanja i inicijativa, većinom od strane vijećnika opozicije. 

Vijećnik Admir Karić (Narod i Pravda) je imao 3 inicijative; prenos sjednica UŽIVO, revizija poslovanja Općine Kalesija u periodu 2016-2020, i osnivanje Javne predškolske ustanove.
Niti jedna inicijativa nije dobila podršku vijećnika parlamentarne većine okupljenih oko načelnika.
Također, isti vijećnik je postavio i 3 vijećnička pitanja te na ista zatražio odgovore u pisanoj formi, uz najavu da će iste objaviti javno,  jer se navedena problematika tiče velikog broja građana Kalesije.

U nastavku pogledajte vijećnička pitanja  vijećnika Admira Karića (NiP).

*I u narednom periodu ćemo obraditi još nekoliko pitanja koja su problematizirana na I redovnoj sjednici OV Kalesija.

  • 1. VIJEĆNIČKO PITANJE – broj uposlenih u Općini i svim javnim ustanovima i preduzećima u Kalesiji?

Da li vijećnici, kao izabrani zvančnici, ili političke stranke koje participiraju u OV Kalesija, mogu dobiti broj uposlenih osoba u organu uprave Općine Kalesija, kao i broj uposlenih osoba u svim javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Općina/Općinsko vijeće Kalesija na dan 31.12.2020.godine?
Poznato je da ove podatke dobijamo parcijalno, kroz razne izvještaje i planove, ali se pitanje odnosi na to da stručna služba OV uputi upitnik rukovodiocima gore navedenih, a nakon toga tabelarnim prikazom nam dostavi pregled uposleni (broj uposlenih) za sve navedene.

Pitanje je upućeno prema Stručnoj službi OV Kalesija, a odgovor tražim u pisanoj formi.

  • 2. VIJEĆNIĆKO PITANJE – problemi sa upisom novorođene djece i upisom umrlih?

Koje su procedure prilikom upisa novorođene djece u matične knjige u Općini Kalesija, kako za djecu rođenu u BiH i čiji roditelji stanuju u Kalesiji, tako i za djecu rođenu van granica BiH čiji roditelji žive izvan BiH a žele svoju djecu upisati ovdje?
Zbog čega imamo slučajeve da se zakasni sa upisom djece u zakonskom roku od dana rođenja?
Zbog čega, i kada se sve uradi u zakonskim vremenskim okvirima, procedura toliko iskomplikuje da, skoro bez izuzetka, imamo negodovanje građana?
Slično pitanje je i za slučajeve kada se treba neko upisati u matičnu knjigu umrlih, kada porodica umrle osobe u vrijeme kada treba najmanje uznemiravanja i što više pomoći dolazi u neugodne situacije šetnji od šaltera do šaltera?
Ne sumnjam da općinski službenici slijede zakonske odrednice, ali trebamo biti svjesni da niti jedan zakon nema za cilj da iskomplikuje situaciju, ili, što je slučaj kod nas, da nam „ogadi“ državu u kojoj živimo.
Postoji li mogućnost da nadležna općinska služba veći dio procedura obavlja po službenoj dužnost, onosno da sve potrebne papire, ili veći dio isitih, općinski službenik dobije službenim zahtjevom, a nakon završetka postupka ili većeg dijela istog obavijesti stranku u postupku?

Pitanje je krajnje dobronamjerno, i kvalitetan odgovor bi mogao dovesti do kvalitetnog rješenja, da li kroz inicijativu na nekoj od narednih sjednica prema rukovodiocu Općine, ili pak prema višim instancama.

Pitanje upućujem Službi za opću upravi i društvene djelatnosti u Općini Kalesija, a odgovor tražim u pisanoj formi.

  • 3. VIJEĆNIKČKO PITANJE – problemi oko zakazivanja termina vjenčanja?

Zbog čega se mlade Kalesijske i mladi Kalesijci svoja vjenčanja obavljaju u u susjednim općinama/gradovima kada je u pitanju vjenčanje pred matičarom?
Naime, prema potvrđenim informacijama iz susjedne Općine Osmaci, u manjem BH enitetu, u proteklom periodu je povećan broj sklapanja brakova pred njihovim matičarom, a „klijenti“ su iz Kalesije. Također, česti su primjeri da se brakovi Kalesijaca sklapaju i u Tuzli.
Nezvanično saznajem da je u proteklom periodu nemoguće zakazati termin kod matičara u dane vikenda, a mladenci u vezi sa svojim najsretnijim danom dobijaju izuzetno nepopularne odgovore na svoje upite.
Pitanje plaćanja posebne takse, koja je veća u odnosu na radno vrijeme radnim danima većini u slučaju sklapanja braka nije sporna. U Osmacima, naprimjer, sklapanje braka u radnom danu je besplatno, a mimo radnog vremena se plaća taksa od 100,ooKM.
Da li se u Kalesiji radi o klasičnoj samovolji pojedinaca, ili, kako kažu mladenci, da su dobili informacije da se općinskim službenicima koji izlaze „na teren“ mimo radnog vremena te aktivnosti ne plaćaju od strane poslodavca, što je čak zakonska obaveza, te svojim postupkom na neki način štite i svoj integritet.

Da ne bi spekulisali na ovu temu, odgovor šefa nadležne općinske službe,osoba koji komuniciraju sa mladencima na ove teme, ali, zašto ne, i od rukovodioca Općine, bi otklonio sve sumnje.
Odgovor na ovo pitanje može dovesti do rješavanja problema kroz kvalitetnu inicijativu, a čak i pitanje samo po sebi, koje će se i javno objaviti, može riješiti navedeni problem.

Pitanje upućujem Službi za opću upravi i društvene djelatnosti u Općini Kalesija, a odgovor tražim u pisanoj formi.

  • — Odgovori koji dođu od strane Općine Kalesija će biti objavljeni javno, kao i gore navedena vijećnička pitanja.

(NKP.ba)