PODIJELI

U subotu (28.septembra) je započela 26. redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija, koja je prekinuta nakon nešto više od dva sata zbog neusvajanje dnevnog reda, za koje nije bilo dovoljno “ruku”.
Naime, na ovoj sjednici parlamentarna većina je pokazala da ne funksioniše, te nekoliko vijećnika koji daju podršku općinskom načelniku nisu glasali za dnevni red, te su na taj način zaustavili eventualno “obaranje” nekiih od tačaka dnevnog reda.
ZA dnevni red sjednice su glasali opozicioni vijećnici SDA, ali i vijećnici SDP-a (4 prisutna vijećnika) i jedan vijećnik BPS-a.

Prije prekida sjednice vijećnici su imali nekoliko pitanja i inicijativa, koje svakako zaslužuju pažnju javnosti.

Vijećnik Mujo Mujkić je na sjednici postavio vijećničko pitanje za direktora Doma zdravlja Kalesija, kao i Upravnom odboru ove ustanove, za koje je zatražio odgovor u pisanoj formi.

Do dana objave ove vijesti odgovor za vijećnika nije stigao, što je potvrdio za NKP.ba, dodavši da će odgovor rado pročitati na narednoj sjednici Općinskog vijeća, ali i bez obzira na odgovor, odnosno da li će ga biti ili ne, da će insistirati da se dodatno problematizira i ispitaju navodi pacijenata i uposlenika.

Pitanje vijećnika Mujkića je glasilo;

Na koji način je organizovan rad ginekološke službe, i da li pacijenti imaju uslugu kakvu trebaju imati pred kraj druge decenije 21. stoljeća?

OBRAZLOŽENJE pitanja od strane vijećnika;
“Od velikog broja pacijenata, kao i od uposlenika Doma zdravlja Kalesija saznajemo da u ovoj službi postoje brojni problemi, zbog kojih pacijenti nerijetko ordinaciju napuštaju vidno uznemirani a često i suzama. Pacijenti koji imaju mogućnost idu u privatne klinike, ali je veliki broj onih koji to ne mogu, što im može donijeti velike traume, ili zbog straha više i neće bez prijeke potrebe posjetiti Dom zdravlja Kalesija.
Jesu li tačne informacije da je zbog doktorice, koja ima veliku podršku direktora, neke medicinske sestre na bolovanju zbog trauma koje preživljavaju?
Je li istina da je i policija dolazila u Dom zdravlja Kalesija jer se pacijenti žale na rad doktorice ginekologije?

Zbog isteka vremena za vijećničkom govornicom, vijećnik Mujkić nije uspio postaviti i drugi dio pitanja, koji se odnosi na mamograf u kalesijskom Domu zdravlja;

“Pitam direktora i Upravni odbor Doma zdravlja Kalesija – Šta je sa mamografa koji je ovoj ustanovi predao sekretar Crvenog križa Kalesija i naš načelnik?
Pošto postoji novi mamograf koji pomaže našim majkama, sestrama (…), šta je sa metalne skalamerije koja je izbačena iz klinike u Austriji, i koja je “deponovana” u naš Dom zdravlja? Znamo da se radi o radioaktivnoj mašini, pa pitam da li se vrše kakva mjerenja?
Jesu li uposlenici i pacijenti izloženi riziku a da toga nisu svjesni?”

  • O problemima u ginekološkoj službi JZU Dom zdravlja Kalesija i na adresu našeg portala je dolazilo nekoliko upita od strane pacijenata, ali i od samih uposlenika, te ovo pitanje svakako zaslužuje više pažnje u narednom periodu.
    U Domu zdravlja Kalesija i među drugim zaposlenicima ima nezadovoljnih koji svoja prava traže od direktora i UO, a svakako da je javnosti najzanimljiviji slučaj protesta uposlenika Seada Šehića, koji nakon dopisa slatih direktoru i UO u nekoliko navrata protestovao i ispred zgrade Općine Kalesija noseći transparent protiv direktora kojeg naziva “Doktor Zloćko”.

(NKP.ba)

PODIJELI