Vijećnik javno pitao: Da li je Općina Kalesija kupila ukradeni automobil, ili...

Vijećnik javno pitao: Da li je Općina Kalesija kupila ukradeni automobil, ili pak od načelnikove firme?!

1797
0
SHARE

Na 9. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija vijećnik Mujo Mujkić je imao nekoliko vijećničkih pitanja i inicijativa, a neka od pitanja nije uspio do kraja elaborirati jer je prekinut od strane predsjedavajućeg OV uz obrazloženje da je isteklo predviđeno vrijeme.

Mujo Mujkić (Inicijtive i pitanja, koja je uspio iznijeti za vijećničkom govornicom)

INICIJATIVE:
1. Da se u budžetu za 2018.godinu planiraju sredstva za organizaciju roštiljijade, s obzirom da je to načelnik obećao, a nije izvršio.
2. Da se u budžetu za 2018.godine planiraju sredstva za izgradnju kružnog toka na raskrsnici u Međašu, što je tkođer obćanje načelnika.
3. Da se u budžetu za 2018.godinu planira izgradnja vodovodne mreže od čitaonice prema Spreči.

PITANJA:
1. Može li javnost u Kalesiji dobiti informaciju o porijeklu vozila “Caddy”, koje je poklonjeno JP „Veterinarska stanica“ Kalesija, koje bio prethotni vlasnik, kako je vozilo nabavljeno, koliko je vozilo koštalo…?
2. Da li je okončana izgradnja zgrade JP “Vodovod i kanalizacija” – Kalesija? Prilikom postavljanja ovog pitanja Mujkić je pokazivao fotogafije objekta, te izrazio zabrinutost o kvalitetu urađenog posla.
3. Dokle se stiglo sa uvođenjem ISO standarda u općini Kalesija?
Naime, po preuzimnju mandata načelnik je započeo ovu proceduru, ali je sve zaustavljeno, bez obrazložnja.

Da li je Općina nabavila ukradeni automobil, ili je automobil prethodno bio vlasništvo načelnikove firme Unis Tok?!

Pitanje Muje Mujkića je izazvalo veliku pažnju prisutih u sali OV, ali ukoliko se ispostavi tačnim, ovo bio bio vliki skandal, kojim bi se otvorila brojna pitanja.

  • Hoće li kalesijska javnost dobiti informaciju o porijeklu vozila “Cady” , koji je nedavno Općina Kalesija poklonila za JP Veterinarska stanica Kalesija?
    Da li su vijećnici prethodno informisani da je Preduzeću potrebno jedno ovakvo vozilo?
    Da li je Općin bila vlasnik automobila? Ako jeste, od kada?
    Od koga je nabavljen? Prije koliko vremena?
    Koliko je koštao automobil koji je poklonjen Preduzeću?

Također, Mujkić je dodao da je “aktuelna općinska vlast najavljivala transparentnost u radu, te bi bilo lijepo saznati kako i zašto je vozilo poklonjeno Preduzeću”?

U obrazloženju pitanja Mujkić je naveo špekulacije, koje, ako se pokažu tačnim, govore o “mafijaškim poslovima” u Općini.

“Pitam ovo kako bi riješili dileme i špekulacije među građanima da je automobil ukraden? To bi bilo skandalozno.” – naveo je Mujkić na početku obrazloženja svog pitanja.

“Druga priča, koja bi, ukoliko se ispostavi tačnom, mogla izazvati brojna druga pitanja, jeste da je poklonjeni automobil prethodno bio vlasništvo firme Unis Tok, preduzeća iza kojeg stoji načelnik Sead Džafić” – naveo je Mujkić.

Mujkić je pozvao da se razjasne okolnosti kako je Općina nabavila automobil.
Da li se radi o klasičnom “pranju novca” preko Općine, odnosno zloupotrebi pozicije načelnika, jer se možda radi o prodaatom automobilu koji je došao iz njegove firme Unis Tok.
Unis Tok je automobil prodao firmi koja im održava vozila, a zatim je ta firma automobil prodala Općini? – pita se Mujkić.

Kako je Općina nabavila automobil koji je kasnije poklonila Javnom preduzeću?

“Kako sam upoznat sa procedurama, a tu je savjetnik načelnika da me ispravi ako griješim, jer sumnjam da načelnim poznaje procedure, Općinski načelnik je nabavio automobil za Općinu nakon što je donio odluku da je potrebno jedno takvo vozilo.
Nakon nabavke, načelnik je donio novu odluku, kojom automobil proglašava viškom, odnosno da nije potreban Općini.
A zatim je uslijedila i Odluka da se automobil pokloni Veterinarskoj stanici” – naveo je Mujkić.

Zanimljivo je da je načelnik za vijećničkom govornicom imao priliku da odgovori na ovo pitanje, odnosno da ovo demantira, ali to nije uradio.
Odgovor na ovo pitanje vijećnik Mujkić je zatražio u pisanoj formi, pa bi svakako bilo zanimljivo vidjeti odgovor iz Općine.

(NKP.ba)