PODIJELI

parking oktobar kalesija (1)

Više od pola automobila koji se u Bosnu i Hercegovinu uvoze iz zemalja Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, a koja prolaze provjeru, nisu regularni. Tu informaciju saopćili su Feni iz Agencije za provjeru porijekla vozila sa sjedištem u Sarajevu.

Takvi automobili dolaze iz gotovo svih zemalja koje dijele podatke o svojim vozilima, a najviše ih je, prema dosadašnjim podacima, iz Italije.

Direktorica Agencije Jasmina Husić ističe da je najveći izazov u provjerama porijekla polovnih vozila zemlja porijekla, a da je iskustvo pokazalo da vozila iz Italije često budu neregularna jer ta država, između ostalog, ne dijeli podatke o vozilima sa šengenskim bazama.

– Mi kada pretražujemo Italiju, pretražujemo samo tu zemlju. Inače, zemlje Evrope daju podatke Šengnenu i kada, na primjer, provjerimo Njemačku provjerimo i ostale zemlje – istakla je Husić.

Pojasnila je da međunarodna provjera porijekla vozila u BiH nije fizička provjera, nego praćenje pismenog traga vozila, od njegove zemlje porijekla do BiH.

Agencija u Sarajevu preko centrale u Češkoj, koja ima sklopljene ugovore s nadležnim organima za registraciju vozila, dolazi do podataka. Prati se pismeni trag vozila, od trenutka kada se prvi put pojavljuje na cesti do trenutka kada se odjavljuje radi izvoza, totalne štete ili krađe.

– Često se dešava da vozila nisu odjavljena iz saobraćaja zemalja iz kojih dolaze i vi uvezete čisto vozilo, legalno, i u trenutku potrage nemate problema, Interpol ga ne traži, ali za tri mjeseca imate problem jer vlasnik tamo prijavi krađu. To su, uz vozila ‘blizance’, najčešći vidovi prevara – istakla je Husić.

.
(FENA/ NKP.ba)

PODIJELI