Vlada štedi: Regres budžetskim korisnicima 150 KM

Vlada štedi: Regres budžetskim korisnicima 150 KM

155
0
SHARE

Rebalansom Budžeta za ovu godinu usvojena je i odluka da se svim budžetskim korisnicima u našem kantonu isplati regres u iznosu od 150 KM po osobi. S tim se ne slažu predstavnici sindikata koji traže da se ispoštuje zakon te da regres bude 50 posto od prosječne plate u Federaciji BiH koja ovaj mjesec iznosi 837 KM.

„Mi smo imali pregovore sa Vladom po tom pitanju, međutim oni su tako odlučili rebalansom Budžeta“, kazao je Fahrudin Šahović iz Samostalnog sindikata budžetskih korisnika TK

Šahović ističe da će oni svoja prava tražiti putem sudova, te da nisu zadovoljni ponuđenim rješenjem jer se moglo naći načina da se sve isplati kako je zakonom predviđeno. Kako saznaje RTV Slon na jednom od sastanaka sindikalci su Vladi predložili da do 31. decembra isplati po 150 KM za regres, a da ostatak bude isplaćen naredne godine, međutim na to se nije pristalo. Iako je teška situacija ministrica finansija Alisa Bijedić ističe da su sredstva pronađena i osigurana za ove namjene.

„Kao nastavak aktivnosti utvrđenog rebalansa planirana je isplata sredstava za korištenje godišnjeg odmora, ali ćemo o tome na narednoj sjednici Vlade TK“, istakla je ministrica Bijedić.

Nakon toga će sredstva biti knjižena na Ministarstvo finansija koje će izvršiti uplatu početkom naredne godine predviđenih sredstava. Iz Vlade Tuzlanskog kantona apeluju na sindikate da budu strpljivi te da shvate da je teška ekonomska situacija. Kada bi se izvršila isplata regresa u iznosu od 419 KM koliko je Zakonom previđeno došla bi u pitanje isplata plata te drugih obaveza.

„Naravno moramo voditi računa o svim obavezama koje imamo, ali isto tako moramo znati i kakvo je stanje u budžetu“, kazala je Alisa Bijedić.

Bilo kako bilo regres će budžetskim korisnicima u TK biti isplaćen u iznosu od 150 KM, dok je regres za tužitelje koji se finansiraju sa većih nivoa vlasti već isplaćen u iznosu od 1.300 KM.

 

(NKP kalesijski.com)