PODIJELI

Ukop 17 identifikovanih žrtava sa područja Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Han Pijeska, ubijenih tokom proteklog rata, obavljen je na šehidskom mezarju “Rakita” u Vlasenici. Klanjana je kolektivna dženaza.

Riječ je o žrtvama bošnjačke nacionalnosti čiji je nestanak prijavljen tokom 1992. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani tokom proteklih godina iz grobnica pronađenih na području Šekovića, Vlasenice i Zvornika.

Obavljena je i jedna reekshumacija i najavljeno je da će na vlaseničkom mezarju “Močila” biti klanjana individualna dženaza za još tri pronađene žrtve.

Posmrtni ostaci identifikovani su u Komemorativnom centru u Tuzli.

Među ukopanima bio je košarkaš Edin Salaharević, koji je tada imao 19 godina. Igrao je za tuzlansku Sloboda. Neposredno prije nego što je u Vlasenici ubijen sa juniorskom ekipom tog tima osvojio je juniorsko prvenstvo Jugoslavije.

Dženazu namaz je predvodio tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović. Prisustvovao je veliki broj porodica žrtava, prijatelji, komšije i rodbina.

Mensur Ferhatović danas je sahranio dva brata, Mehu i Mirsada za čijim je kostima tragao od 1992. godine.

“Kada su ubijeni imali su 30 i 32 godine. Oni su bili samo civili, a tijela su im pronađena u masovnoj grobnici Jelovačke česme. Koliko god je to teško reći, nama je ovo satisfakcija. Sahranili smo ih i imamo gdje doći proučiti im Fatihu”, rekao je Mensur Ferhatović, brat danas sahranjenih Mehe i Mirsada Ferhatovića.

Dženazi u Vlasenici danas je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je izrazio protest prema institucijama pravosuđa.

“Nad Bošnjacima Vlasenice je počinjen genocid i to je tako kvalificiralo i Tužilaštvo u Haagu. Nažalost, do sada to nije prihvaćeno od Haškog suda. Ovdje smo da izrazimo protest zbog toga jer ovo ima sve elemente genocida. Do sada su za 2.500 ljudi, koliko je ubijeno u Vlasenici, pred Haškim tribunalom odgovarale dvije osobe i pred Sudom BiH jedna. Također, vodi se postupak protiv jedne osobe pred Sudom BiH. Mora se utvrditi potpuna istina, moraju se identificirati svi koji su naložili, inspirisali, naredili i koji su izvršili ovaj teški zločin”, rekao je Džaferović.

Žrtve i porodice stradalih smatraju da je u Vlasenici počinjen veliki zločin nad civilnim stanovništvom te su nezadovoljni da su za monstruozne zločine odgovarale samo tri osobe. U Vlasenici je tokom 1992. i 1993. godine ubijeno oko 2.500 civila. Za 1.000 osoba još uvijek se traga.

(NKP.ba)

PODIJELI