PODIJELI

Antropologija je nauka koja, između ostalog, uočava biološke razlike i sličnosti među ljudima. Drugim riječima, ona proučava čovjeka od genetske strukture pa do njegovog kulturnog izražaja. Kao prilog antropološkom istraživanju stanovništva Tojšićkog kraja, ovaj put donosimo zanimljive podatke o boji brkova (brade) kod tojšićkih domaćina polovinom 19. stoljeća.

 Naime, ne tako davno istraživači lokalne historije dobili su na korištenje nufus deftere (popise stanovništva) osmanske provenijencije iz 1850/51. godine. Po njihovim riječima ovi popisi predstavljaju veliko osvježenje za istraživanje kako lokalne, tako i nacionalne historije naše države. Oni predstavljaju mnoštvo podataka genealoške, antropološke, socijalne, privredne i uopće historijske vrijednosti. S tim u vezi, za početak smo se odlučili predstaviti neke bioantropološke karakteristike stanovništva Tojšića polovinom 19. stoljeća.

boja brkova žuti brkovi crni brkovi sijedi brkovi svijetli brkovi bijeli brkovi
broj domaćina 24   10 7 5 4

Od 163 muška stanovnika upisana u Tojšićima 1850. godine njih 80 je evidentirano kao sposobno. 60 muškaraca upisano je kao malodobni, dok je 19 njih bilo u poznim godinama (starih). Četvorica su obilježena kao vojnici (redif) od kojih je jedan spahija.

Od 54 upisana domaćina navedene godine najviše ih je imalo žute i crne brkove. U procentima izraženo, 44,44% domaćina je bilo sa žutim brkovima, dok je 18,51% domaćina imalo crne brkove. Sedam je imalo sijede, pet svijetle, dok su se 4 domaćina hvalila sa bijelim brkovima. Po jedan domaćin je imao prosijede i smeđe brkove, a to su: Redžić Hasan sin Omera (rođ. 1800 god.) koji je imao prosijede brkove, dok je Hasan sin Mustafe (rođ. 1810.) imao smeđe brkove. Salih sin Murata je bio malodobni spahija pa vjerovatno i nije imao brkova, a upisan je kao nosilac domaćinstva.

**********
Naredni članak će donijeti više podataka i o Tojšićkim prezimenima i boji brkova unutar pojedinih rodova…


Pripremio: Damir Bošnjaković

(NKP.ba)

PODIJELI