Yahoo hvali bosansku kafu: BiH na 21. mjestu u Evropi po kvaliteti...

Yahoo hvali bosansku kafu: BiH na 21. mjestu u Evropi po kvaliteti hrane i pića

115
0
SHARE

Yahoo je sastavio listu 48 evropskih zemalja koje su rangirane po kvaliteti hrane i pića. Bosna i Hercegovina je zauzela respektabilno 21. mjesto.
lutvina-kahva1-780x298

1. Italija

Italija je zemlja čiji stanovnici znaju uživati u hrani i stoga ne čudi zašto se našla na prvom mjestu. Talijanima je hrana strast koju vrlo rado dijele s ostatkom svijeta, a tome svjedoče lazanje, rižoto, pizza, te nevjerojatan niz jela koja sadrže svježe mediteranske začine. Također, nezaobilazni su maslinovo ulje i paradajz.

2. Francuska
Francuska je po kvaliteti hrane tik uz Italiju i po mnogima s njom dijeli prvo mjesto. Francuska je poznata po velikom broju sireva i vina koji su toliko raznovrsni da ih je gotovo nemoguće nabrojati. Domaća kuhinja je toliko raznovrsna da se ne može generalizirati s nekoliko reprezentativnih jela.

3. Španija
Jela poput paelle i raznih oblika tortille smjestila su španjolsku kuhinju na zasluženo treće mjesto. Osim specifične hrane te bogatog raspona začina i recepata, Španija ima i dobru ponudu vina.

4. Gruzija
Mnogi ostaju iznenađeni činjenicom da se na četvrtom mjestu nalazi Gruzija, no to ne iznenađuje s obzirom na to da se nalazi na ruti kojom su začini putovali iz Azije do Europe.

5. Njemačka
Najpoznatija njemačka jela su uglavnom teški i masni obroci. Njemačke kobasice, pivo, kiseli kupus, krompir te palačinke i knedle poznate su u svijetu. Ipak, Nijemci znaju uživati i u svojim slasnim desertima.

6. Belgija
Belgija je pravo europsko carstvo čokolade, odmah uz Švicarsku. Poznati su belgijski vafli, sireve i te velik broj raznih piva koje se proizvode u više od 180 pivnica.

7. Hrvatska
Hrvatska kuhinja nastala je pod utjecajem raznim kuhinja – od Mediterana i francuske kuhinje do slavenskih recepata. Hrvati se mogu pohvaliti kvalitetnim maslinovim uljem i kamenicama te vinima poput malvazije. Janjetina ispod peke u potpunosti je oduševila ljude koji su pisali ovu listu.

8. Švicarska
Švicarska je nesumnjivo najpoznatija po svojoj čokoladi no ima i razna druga jela. Poznato je lisnato tijesto punjeno mesnim okruglicama, makaroni sa sirom i lukom te govedina pirjana u vinu sa žgancima. Švicarska ima razne vrste sireva od kojih su najpoznatiji Gruyere, Ementaler i Vacherin.

9. Portugal

Poznata su portugalska jela s morskim plodovima, jela napravljena u posebnim tavama te fiš paprikaš zvan caldeirada. Paprikaš sa svinjetinom i govedinom i raznim povrćem sjajno upotpunjuje jela s morskim plodovima, a tu su i paprikaš od slanog bakalara te riblji uštipci s limunom. Portugal ima i dobra vina od kojih se izdvajaju portugalski Porto, Madeira i Vinho Verde.

10. Mađarska

Mađarska se našla na desetom mjestu i to zahvaljujući poznatim gulašima, paprikašima, kuhanim tijestom sa svježim sirom i pohanim sirom. Većina jela su kuhana i pirjana, a paprika se najčešće koristi kao začin. Listu svih 48 zemalja pročitajte ovdje.

21. Bosna i Hercegovina

“Osim što ima najzanimljivije ime u Evropi, Bosna i Hercegovina se može pohvaliti izrazito jakom kafom i socijalnom kulturom koja se gradi oko nje. Slična je turskoj kafi, mnogo bolja od espressa. Ako se sa prijatlejem nađete na kafi, to će potrajati satima. Spoj jedinstvenog načina socijalizacije, BiH zaslužuje poene. Zbog čega ne zaslužuje poene jeste pečena jagnjetina, kobasice, burek koji se puni sirom i baklava; što je mnogo sličnije turskoj kuhinji“, stoji u Yahoovom opisu BiH.

(NKP.ba)