PODIJELI

Prema podacima Agencije za statistiku, u Bosni i Hercegovini je u toku prošle godine zabilježeno povećanje prodaje stanova za skoro 30 posto. Ovaj trend obuhvatio je i Tuzlu, gdje je uz povećanje broja prodatih stanova evidentno i povećanje cijena metra kvadratnog, koji danas iznosi i do 2.700 konvertibilnih maraka.

U tuzlanskom naselju Slatina uskoro trebaju početi radovi na izgradnji stambeno-poslovnog objekta, a rezervacije stanova već je moguće izvršiti. Kako je navedeno u obavještenju, cijene se kreću od 1.949 KM do 2.349 KM po kvadratnom metru s uračunatim PDV-om. Naselje Zlokovac također će obogatit novi stambeni kompleks, a cijene stanova po metru kvardratnom se kreću od 2.300 KM do 2.700 KM s uračunatim PDV-om.

Podsjećanja radi, cijena metra kvadratnog stana u ekskluzivnom kompleksu Mellain prije nekoliko godina iznosila je oko 2.350 KM s uračunatim PDV-om. Posebno je zanimljivo reći da cijene kvadrata stana variraju, a najveće su u periodu kada je ponovo aktueliziran odlazak Tuzlaka na rad u Afganistan, Irak ili neku treću destinaciju.

Naime, cijene stanova vrtoglavo su rasle i prije nekoliko godina kada su Tuzlaci hrlili na rad u Afganistan i Irak, gdje im je godišnja plaća iznosila u prosjeku od 40 do 70 hiljada dolara.
Sličana situacija je i sada kada ponovo odlaze na rad u spomenute zemlje, a njihove naknade na godišnjem nivou danas iznose kao i prije nekoliko godina.

Već nekoliko godina Tuzla predstavlja jedan od bosanskohercegovačkih gradova s najvećim procentom izgrađenih objekata, a ovakvu sliku ćemo gledati i u narednom periodu, s obzirom na to da je najavljena izgradnja još nekoliko stambeno poslovnih-kompleksa.
Među njima je i onaj u naselju Sjenjak o kojem smo danas pisali.

Izgradnju novih objekata umnogome je olakšala izrada Prostornog plana Tuzle za period od 2010. do 2030. godine, a kojim je predviđeno širenje grada na mjestima na kojima je to moguće. Nakon izvršene detaljne analize postojećeg stanja, utvrđeno je da na području ovog grada potencijala za izgradnju ima na nekoliko lokaliteta, a među kojima su tuzlanska naselja, Kreka, Solana, Slavinovići, Slatina, Tušanj, Sjenjak, ali i uža gradska jezgra.

(Tuzlanski.ba/ NKP.ba)

PODIJELI