Zabilježen prvi slučaj svinjske gripe u BiH: Pogledajte simptome kod oboljelih, i...

Zabilježen prvi slučaj svinjske gripe u BiH: Pogledajte simptome kod oboljelih, i kako se zaštititi

166
0
SHARE

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Nova gripa H1N1, poznatiji kao svinjski grip, pojavio se i u Bosni i Hercegovini, potvrdila je Jelena Ravlija, šef Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo

U našoj zemlji proteklih dana u nekoliko kantona zabilježen je povećan broj bolesti sličnih gripu. Laboratorijski je potvrđeno i prisustvo H1N1 virusa, koji se u sezoni 2009./2010. prvi put pojavio kao virus svinjskog gripa – kazala je Ravlija.

Tipovi virusa

Kako tvrdi Ravlija, nakon kratke pauze, ove bi sezone svinjski grip ponovo bi mogao imati značajan udio među oboljelima.

U narednom periodu može se očekivati daljnji porast broja oboljelih, čemu će doprinijeti početak nastave u školama i fakultetima, kao i nizak stepen cijepljenog stanovništva protiv sezonskeog gripa – istakla je Ravlija.

S druge strane, epidemiolozi ističu da ove sezone cirkuliraju tri virusa gripa, dva tipa virusa A (H1N1 i H3N2) i virus gripa tip B. Napominju i da ovogodišnje cjepivo sadrži sve sojeve gripa koji su se do sada registrovali kod oboljelih te da još nije kasno za zaštitu stanovništva, prenose Nezavisne novine.

Ljekari upozoravaju da bi se vakcinisati trebale sve osobe starije od 65 godina, kao i hronični bolesnici te imunološki kompromitovane osobe poput oboljelih od raka, odnosno onih koji prolaze teške terapije. S obzirom na to da je u BiH u ranoj fazi zabilježen prvi slučaj gripa, u ovoj sezoni mogli bismo imati znatno veći broj oboljelih nego u prošloj i pretprošloj godini. I prema tvrdnjama ljekara, svinjski grip ponovo bilježi porast u svijetu.

Kobni ishodi

Ovo upozorenje stiže iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja je prognozu dala na temelju povećanog broja oboljelih od svinjskog gripa u svijetu. Prije dva dana na Kosovu je zabilježen prvi slučaj virusa sa smrtonosnim ishodom te po dva u Kini i Poljskoj.
Takođe, tokom prošle sedmice više od 200 osoba u Norveškoj zatražilo je medicinsku pomoć zbog pojave simptoma svinjskog gripa.

Savjeti i simptomi

Ljekari kao prevenciju savjetuju sljedeće:

• Izbjegavati zatvorene prostore gdje boravi mnogo ljudi
• Izbjegavati kontakte s osobama koje imaju simptome oboljenja
• Često prati ruke
• Prekriti nos i usta kod kašlja i kihanja
• Kod prvih simptoma odmah potražiti pomoć ljekara

Simptomi kod oboljelih od svinjskog gripa su:

• Visoka temperatura, iznad 39
• Opšta slabost
• Bolovi u mišićima i zglobovima
• Grebanje u grlu
• Suvi kašalj