Zalaskom sunca u srijedu počinje mubarek mjesec ramazan, prvi dan posta je...

Zalaskom sunca u srijedu počinje mubarek mjesec ramazan, prvi dan posta je u četvrtak

532
0
SHARE

Prema takvimu Islamske zajednice u BiH zalaskom sunca 22. marta, u srijedu, nastupa mubarek mjesec ramazan i bit će klanjana prva teravija, a prvi dan posta je u četvrtak, 23. marta. 

Postač je osoba koja udovoljava šerijatskim kriterijima odnosno punoljetna, tjelesno i umno zdrava osoba te onaj koji nije putnik (kod kuće je). Post traje od zore (sehur), do zalaska Sunca (iftar).

U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravog Puta i razlikovanje dobra od zla (El-Bekare, 185). Mi smo ga (Kur’an) počeli objavljivati u noći Kadr – / a šta ti misliš šta je noć Kadr?/ Noć Kadr je boja od hiljadu mjeseci… (El-Kadr, 1-3).

Mjesec ramazan ove 2023./1444. hidžretske godine ima 29 dana, i završava 20. aprila, kada nastupa Ramazanski bajram, 21. aprila 2023. godine. 

Post je naređen 2. godine po hidžri (624.), deveti je mjesec islamskoga kalendara. Nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

(Fena/ NKP.ba)