Zašto sada nema tematske/vanredne sjednice OV Kalesija: Građanima preostaje samo kišna dova?!

Zašto sada nema tematske/vanredne sjednice OV Kalesija: Građanima preostaje samo kišna dova?!

987
0
SHARE

Proteklih dana među građanima na području općine Kalesija glavna tema je redukcija vode u većini naselja, dok u pojedinim naseljima već danima u kuće nije stigla niti kapljica vode kroz cijevi za koje je ogovorno JP “Vodovod i kanalizacija”, preduzeće koje se proteklih dana profesionaliziralo za naplatu parkinga, iako dnevno prime na stotine poziva o problemu vodosnabjevanja (primarna djelatnost preduzeća), a veliki broj građana dolazi u prostorije preduzeća kako bi se žalio.

Konkretno, na našu adresu su stizale poruke u kojima se građani žale da se doslovno nemaju gdje okupati, pa čak idu kod rodbine koja ima bunar, ili čak zu drugo naselje, a oni koji imaju stoku a žive na brdovitim naseljima su izloženi velikim troškovima, jer svkodnevno moraju dovoziti vodu, najčešće sa potoka i rijeka, dok neki razmišljaju i o prodaji stoke.

U “Vodovodu” su odlučili ovoga mjeseca ne izlaziti na teren kako bi pisali stanje brojila za vodu, nego će uzeti prosječnu potrošnju za svakog potrošača.
Neki tumače da je razlog sezona godišnjih odmora, pa manjka radne snage, drugi vele da je razlog to što upolenicini zbog velike nestašice vode ne smiju ljudima na vrata, dok treći vele da se radi o čistoj pljački, jer niti jedno domaćinstvo u naseljima gdje je na snazi redukcija vode ne može potrošiti ni blizu prosječne potrošnje iz proteklih mjeseci.
Kako stvari stoje, ukoliko se uzme prosječna potrošnja, stanje na brojilima u narednom mjesecu bi moglo biti takvo da će “Vodovod” morati plaćati pojedinim domaćinstvima…

JP “VODOVOD i KANALIZACIJA” zadužen za parkinge u Kalesiji

Sve tri “teorije” imaju svoje uporište.
Ono što građane svakako posebno zbunjuje jeste činjenica da je JP “Vodovod i kanalizacija”, preduzeće koje je prvenstveno zaduženo za obezbjeđivanje vode, kao osnovne životne potrebe, počelo sa naplatom parkinga, za šta su čak angažovali i nove uposlenike (čime se na neki način isključuje “prva teorija” da nedostaje radne snage da izlaze na teren).
Naravno, nije bilo Javnog konkursa, nego su novi uposlenici birani isključivo prema preporuci političkih stranaka koje čine dio aktuelne općinske vlasti u Kalesiji.

Proteklih nekoliko dana smo u više navrata pokušali doći do informacija da li će JP “Vodovo i kanalizacija”, odnosno općinski načelnik, a prije svega Općinsko vijeće koje odlučuje o radu ovog preduzeća, poduzeti neke mjere kako bi građanima olakšali vrele ljetne dane.
Nažalost, niti na jedno pitanje nismo dobili odgovor koji bi nam ulio nadu…

Povijesna “tematska sjednica” Općinskog vijeća Kalesija
  • Šta poduzeti: Vanredna/tematska sjednica Općinskog vijeća Kalesija?!

13.jula ove godine, Općinsko vijeće Kalesija je održalo tematsku sjednicu “Maćehinski odnoskntonalne vlasti prema Kalesiji”, na kojoj su vijećnici, prije svega oni koji čine parlamentarnu većinu u OV (Nezavisna lista – Sead Džafić, SDP, GDS, te nekoliko samostalnih vijećnika koji su izborili mandat preko političkih stranaka) kritikovai rad Kantonalne vlasti, koja, kako rekoše, ima maćehinski odnos prema Kalesiji.

Dok kalesijski vijećnici predvođeni načelnikom “analiziraju” maćehinski odnos Kantonalne vlasti prema Kalesiji, postavlja se pitanje KO ĆE ANALIZIRATI MAĆEHINSKI ODNOS KALESIJSKIH VIJEĆNIKA I NAČELNIKA PREMA GRAĐANIMA KALESIJE?!

Naime, vodosnadbjevanje kalesijskih naselja je direktna nadležnost općinske vlasti, odnosnoi Javnog preuzeća “Vodovod i Kanalizacija” kojim upravlja Općinsko vijeće.

Postavlja se LOGIČNO pitanje; Zašto nema vanredne/tematske sjednice Općinskog vijeća na kojoj će se tražiti rješnje za vodosnadbjevnje kalesijskih naselja?!

Naravno, osim vijećnika (političkih stranaka) okupljenih oko općinskog načelnika, zabrinjava i nebriga opozicionih vijećnika/stranaka (SDA, ASDA, SBiH), koji također mudro šute.
“Ne talasaj, možda ti zatreba” (u ovom slučaju općinski načelnik) je stara parola, koje se čvrsto drže kalesijski “političari” i njihove stranke.

Ali, njima su mnogo draži godišnji odmori na raznim destinacijama.
NE UMiju drugačije.
Zadnja sjednica je bila ona majska (održana u dva dijela, u maju i julu). Naredna će biti, vjerovatno, kada se utvrdi činjenično stanje i sa sigurnošću konstatuje da se ima “većina”.
Sjednica u junu, julu, (a očigledno) i u agustu nema. Vijećnici će za ta tri mjeseca svakako dobiti svoj mjeečni paušal.

Na vanrednoj/tematskoj sjednici bi se mogli svakako čuti razni prijedlozi kako riješiti problem vodosnadbjevanja kalesijskih naselja.
Ako ne ove ljetne sezone, onda barem naredne, jer je već evidentno da će se JP “Vodovod i kanalizacija” posvetiti parkinzima, ali i izgradji kanalizacija, trotora… a ko zna, možda počnu i proizvodnju dijelova za automobile.

Vele da je to jedno od rijetkih javnih preduzeća u FBiH koje posluje u plusu.
A kako i ne bi – naplaćuju od građana više nego što im daju. Prosta matematik.
Prihode, umjesto ulaganja u zastarjerlu i šuplju vodovodnu mrežu na podurčju općine Kalesija, ali i nove bunare, ulažu u nabavku novih mašina koje će se baviti svim i svačim, ali ne i vodovodnom mrežom.

  • Šta preostaje građanima općine Kalesija?!
    Kišna dova?!

Eto, svakako prijedlog za MIZ Kalesija, ili za džemate u kojima je vodosnadbjevanje ovoga ljeta kao u Africi, šta mogu poduzeti.
Jer, osloniti se na općinsku vlast u Kalesiji, je sve, osim racionalno…

  • NAPOMENA: Tekst nije satiričnog karaktera!

(NKP.ba)