Zatraženo da se sa tržišta povuče pet flaširanih voda, objavljeni nazivi proizvoda

Zatraženo da se sa tržišta povuče pet flaširanih voda, objavljeni nazivi proizvoda

689
0
SHARE

Iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine su objavili da je zatraženo povlačenje sa tržišta pet flaširanih voda zbog toga što za nije izdato rješenje o priznavanju prirodnih mineralnih, izvorskih i stolnih voda.

Kako su saopćili iz Agencije, povlačenje sa tržišta je zatraženo nakon što je Inspektorat Brčko distrikta danas proveo nadzor te Agenciju obavijestio da za sljedeće flaširane vode nije izdato spomenuto rješenje:

  • Prirodna negazirana voda Ledena zapremine pet litara, koju proizvodi i puni firma Gakom iz Gornje Orahovice, Gračanica;
  • Planinska izvorska voda sa Vlašića Gora zapremine pet litara, koju proizvodi firma Iriškić iz Jelaha;
  • Voda First, alkalna voda, stolna voda bez ugljikova dioksida slovenskog proizvođača Fructal u pakovanju od 0,5 litara, a koju uvozi firma “Bili brig” iz Gruda;
  • Prirodna negazirana mineralna voda prečišćena osmozom Bibita kosovskog proizvođača S.H.P.K u pakovanju od 0,5 litara, a koju uvozi firma Skuter iz Sarajeva;
  • Prirodna “bogata” mineralna voda i “ekskluzivna” staklena voda Sirma turskog proizvođača Sirma Grup, a koju uvozi firma Temax iz Orašja.

Kako su saopćili iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, inspektor je zatražio povlačenje sa tržišta dok se ne izda potrebno rješenje. U ovoj agenciji su naglasili da su sve raspoložive informacije dali domaćim inspekcijama.

Nepostojanje spomenutog rješenja ne znači da spomenute vode sadrže nešto što ne bi trebalo da sadrže, već da je sporno to što za njih ne postoji rješenje o priznavanju prirodnih mineralnih, izvorskih i stolnih voda.

(Klix/ NKP.ba)