PODIJELI

Završen je regularni dio treće sezone AKOL lige, prve i jedine amaterske košarkaške lige u BiH.

"Propali Talenti" i "Cezam" obilježili 3. sezonu AKOL lige
“Propali Talenti” i “Cezam” obilježili 3. sezonu AKOL lige

I to se dogodilo. Neon, prošlogodišnji prvak AKOl lige, dvostruki sudionik doigravanja i finala, ovaj put je zapeo na posljednjem stepeniku. Vukovije, jedna od najzanimljivijh ekipa ih nokautirala i osigurala četvrtu poziciju zahvaljujući pobjedi Miljanovaca nad Jalom, koja je takođe zbog ovog poraza ostala bez doigravanja.

Rezultati 9. kola:
Živinice – Cezam 31:47
Orlando – memići 44:39
Miljanovci – Jala 51:42
Talenti – Naselje ***
Neon – Vukovije 31:37
Igra se 2 x 15 minuta, bez zaustavljanja vremena
Sve o AKOL ligi možete pogledati na www.AKOLBASKET.com.

(*** Naselje se nije pojavilo na dvije utakmice zbog čega se neće moći prijaviti za narednu sezonu.

Parovi doigravanja:
Propali Talenti – Vukovije
Cezam – Živinice

Nakon što je prvu sezonu AKOL-a šampionska titula pripala juniorskoj ekipi KK Bosna,  NEON je bio najbolja ekipa u drugoj sezoni, pehar bi u trećoj sezoni mogao završiti van granica Općine Kalesija. Prvi favorit u doigravanju je ekipa “Propali Talenti” iz Tuzle, a svoju šansu će vrebati i trećeplasirana ekipa Živinica.
Čast Općine brani Cezam, koji itekako može parirati Talentima, te ekipa Vukovija, koja je prethodne dvije sezone nesretno ostajala bez doigravanja.
AKOL treca sezona poredak

 

Izvještaj sa posljednjeg kola 3.sezone AKOL-a

PROBA PRED POLUFINALE

Posljednje kolo su žestokom utakmicom otvorili drugoplasirani Cezam i opake Živinice. Obje ekipe su prije ovog kola osigurale doigravanje i ovaj put su samo ispitale snage i limit protivnik. Takođe, bez obzira na pobjedu, Cezam bi i da je poražen u ovom susretu ukrstio snage sa Živinicama. Bilo kako bilo, obje ekipe su ušle muški u meč no cezam je ponovo dominirao u odbrani prisiljavajući protivnika na isforsirane šuteve. U napadu su ekipu iz Tojšića predvodili Haračić sa 18 koševa i 4 skoka i Vejzović koji se zaustavio na 14 koševa i 6 skokova. S druge strane posebno su se istakli Imamović sa 13 poena i Đulović sa 9 poena i 10 skokova. No to nije bilo dovoljno za nešto više od časnog poraza. U doigravanju će imati priliku za popravni ispit. Inače, Živinicama je ovo prvo pojavljivanje u doigravanju a Cezamu treće. No ekipa se ne može pohvaliti baš nekim skorom. Imaju jednu pobjedu i dva poraza te jedan plasman u finale.

OPROŠTAJ OD SEZONE

Orlando i memići su odigrali utakmicu koja ni jednima ni drugima nije bila jako bitna. Međutim, ušli su profesionalno u meč i prosto užarili parket žestokom borbom i dalekometnim ubačajima. Zkući i Mujčinović su vodili Orlando do pobjede sa 17 odnosno 14 koševa dok se u Memićima istakao Beganović sa 17 poena i 4 skoka. Obje su ekipe sezonu završile na dnu tabele. Orlando je ubilježio dvije a Memići samo jednu pobjedu. Treba podsjetiti da je ekipa iz Živinica prošle sezone za dlaku ostala bez plasmana u doigravanje dok su ove sezone prosto razočarali.

JALA NIJE IZDRŽALA PRITISAK

Uprkos povratku Matuzovića, Jala nije izdržala pritisak odlučujuće utakmice te je poklekla u utakmici sa fenomenalnim Miljanovcima koji su im trpali koš iz svih pozicija i presjekli dosta pasova. Čak tri igrača Miljanovaca su utakmicu završili sa dvocifrenim brojem poena. Omerbegović je zabio 13, Smajlović 12 a Imamović se zaustavio na 11 poena. Goran Matuzović je predvodio Jalu sa 16 koševa, tri poena i 2 asistencije. Kurtić i Husanović su dodali po 8 poena što je bilo premalo za nešto više od poraza koji ih je izbacio iz doigravanja. A Miljanovci su učinili ogromnu uslugu Vukovijama koje su u narednom meču izbacile aktuelnog prvaka i po prvi put se plasirale u doigravanje.

KRVAVA BORBA ZA DOIGRAVANJE

Sjajnu su košarkašku predstavu ponudile Vukovije razbivši aktuelnog prvaka lige. Bila je to odlična košarka u kojoj su u prvom poluvremenu Vukvoije dominirale nad protivnikom zahvaljujući playmakeru Džemalu Hodžiću koji je zabio 11 poena i uhvatio 4 lopte. Adnan Hodžić je dodao po 8 poena i skokova te za jednu uhvaćenu loptu preskočio Đulovića na listi najboljih skakača ove sezone. Takođe, odličnu partiju je pružio Semir Memišević sa 7 poena. Neon su predvodili Fuad Grbić i Haris Čanić sa 10 odnosno 8 poena. Neon je nešto bolje zaigrao u drugom poluvremenu kada su stigli na minus četiri poena zaostatka no povreda Jasmina Tupkovića ih je udaljila od šansi za odbranu titule.
Vukovije će snage odmjeriti sa Talentima u prvoj utakmici doigravanja.

*** Cjelokupnu statistiku AKOL-a možete pratiti putem www.AkolBasket.com.

 

(NKP.ba)

PODIJELI