Završni turnir AKOL lige u nedjelju: Četiri ekipe u borbi za prvaka...

Završni turnir AKOL lige u nedjelju: Četiri ekipe u borbi za prvaka prve amaterske košarkaške lige BiH!

319
0
SHARE

U novembru 2012. godine, prvi put u povijesti BiH, u Kalesiji je startala je prva amaterska košarkaška liga, AKOL.
Ideja za AKOL  ligu je nastala zahvaljujući trojici košarkaških entuzijasta iz Kalesije; Jasmin Tupković, Admir Delić i Admir Karić, a prvobitno je zamišljena kao općinska liga koja bi okupila sve ljubitelje košarke u općini Kalesija, sa ciljem da se u skorijoj budućnosti oformi seniorska ekipa KK Bosna  Kalesija.
Učešće u prvoj sezoni je uzelo deset ekipa iz tri općine TK, i to: KK Bosna Kalesija (juniori), NEON Kalesija, CEZAM Farmavita Tojšići, Miljanovci,Vukovije, AKK Drina Rile Memići, Tušanj Tuzla, AKK Novo Naselje Tuzla, Živinice i reprezentacija Novinara TK.
Cijelu sezonu su sudile profesionalne sudije, članovi Sudijske organizacije RKS Tuzla.
Utakmice su trajale po 30 minuta (2×15), bez zaustavljanja vremena, osim u zadnje dvije minute utakmice.
Što se tiče finansiranja lige, najveći dio su snosili sami učesnici, u pored pomenutog trojca, velike zasluge za odigravanje prve sezone ima i direktor MSŠ Kalesija, Mersad Hasanović, koji je u svrhu promovisanja sporta i Kalesije osigurao salu bez ikakve novčane naknade.
Podršku u organizaciji AKOL-a je dao i Sportski savez općine Kalesija.

— Nakon devet kola izuzetno zanimljivih kola, o kojima smo redovno izvještavali na NKP kalesijski.com, četiri ekipe su izborile plasman na završni turnir, koji će se održati u nedjelju (13. januar 2013.) u sali MSŠ Kalesija, sa početkom od 15h.

U prvom polufinalnom susretu snage će odmjeriti provplasirana ekipa nakon regularnog dijela sezone, NEON Kalesija, i četvrtoplasirana ekipa CEZAM Farmavita iz Tojšića.
Drugi polufinalni par čine juniori KK Bosna Kalesija i tuzlanski AKK Novo Naselje.
Nakon polufinalnih utakmica, prisutnim ljubiteljima košarke će se predstaviti najmlađi članovi KK Bosna Kalesija, nakon čega će uslijediti finalni meč, u kojem ćemo dobiti prvog pobjednika AKOL lige.

Svim učesnicima prve sezone AKOL-a će biti uručene zahvalnice, dok će učesnici završnog turnira dobiti i diplomu, a pobjedniku prve sezone će biti uručen i pehar, koji je obezbjedio Sportski savez općine Kalesija.

 

Prvu sezonu AKOL-a je popratio i veliki broj medija iz cijele BiH, a i izvještaj sa završnog turnira će biti dostupan građanima u cijeloj BiH.
Tokom cijele sezone doprinos u lakšem praćenju AKOL lige je dao i web portal nize-lige.info, na kojem se mogu pogledati svi rezultati i tabela tokom cijelog toka sezone.

Ovom prikom pozivamo sve ljubitelje sporta da nedjeljno popodne provedu u sali MSŠ Kalesija.
Sala MSŠ Kalesija, nedjelja od 15h.

(NKP kalesijski.com)

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku