PODIJELI

pjanici sa miralemomMiralem Pjanić, sin Fahrudina i Fatime, je imao pet godina kada je fudbalska reprezentacija BiH odigrala svoju prvu zvaničnu utakmicu.
Otac Fahrudin je igrao u kalesijskom Jedinstvu (današnja Bosna) i zvorničkoj Drini, pa je njegovom odlukom prva igračka kupljena za Miralema bila fudbalska lopta.
Odlukom Miralema, to je bila i jedina igračka u njegovom djetinstvu. Igrao se sa njom, nosio je u školu, spavao sa njom…

2008. godine, nakon dvogodišnje borbe sa administrativnim problemima, Miralem Pjanić je debitovao za svoju domovinu, Bosnu i Hercegovinu.
Mire je ranije nastupao za omladinske selekcije Luksemburga, koji je vršio veliki pritisak da u tom trenutku jedan od najperspktivnijih mladih fudbalera na svijetu i dalje nosi dres njihove selekcije, a u “trku” za Miretom uključio se i Fudbalski savez Francuske.
Šest godina kasnije, Miralem Pjanić je jedan od najboljih fudbalera svijeta na svojoj poziciji i mozak ekipe “Zmajeva” koja je izborila nastup na SP u Brazilu.

Put od “Tirane do Marakane” je bio težak. Jedan od najzaslužnijih igrača što će BiH zaigrati na SP je Kalesijac Miralem Pjanić.
U nedjelju u ponoć (15. juna 2014.) fudbalska reprezentacija BiH će istrčati na najpoznatiji svjetski stadion, Marakana, gdje će u utakmici sa Argentinom okrenuti novi list historije Bosanaca i Hercegovaca.
Bez obzira na ishod utakmice protiv Argentine, države koja ima više registrovanih fudbalera nego BiH stanovnika, Zmajevi su već junaci.
Srca Bosanaca i Hercegovaca, širom svijeta, će kucati jednim ritmom

Vratimo se na junaka naše priče, Miralema Pjanića iz Kalesije, “malog princa” Rima.

Iako je odrastao u Luksemburgu, Mire je uvijek naglašavao da je je iz BiH i Kalesije.
Svaku prvenstvenu pauzu i okupljanje reprezentacije Mire iskoristi da posjeti djeda i nanu u kalesijskom naselju Rainci Gornji, kao i ostalu rodbinu i prijatelje.

Nakon odlične sezone u dresu Rome, “Mali princ” je stigao u BiH na okupljanje reprezentacije u sklopu priprema za SP u Brazilu.
Mire se iz Sarajeva uputio prema svojoj Kalesiji, ali zbog poplava put je bio zatvoren, pa ovoga puta “Mali princ” nije okusio naninog kajmaka i sira.
Ipak, nakon što se situacija donekle smirila, Miretova rodbina se uputila u Sarajevo kako bi ga ispratili na SP u Brazilu.

pjanici 3
“Mire nas je svaki put posjećivao kada bi dolazio u BiH, a pošto je ovoga puta bio spriječen odlučili smo da mi njega posjetimo. Bio je veoma iznenađen i sretan kada smo se pojavili. U reprezentaciji je jedan od najomiljenijih igrača, i sigurno da mu društvo nije falilo, ali sigurno mu je podrška njegovih Kalesijaca pred veliko takmičenje mnogo značila.
Ovoga puta smo mi njemu darovali poklon koji ga je oduševio, i za koji je rekao da će biti okačen u dnevnom boravku porodične kuće u Luksemburgu. Ručni rad na drvetu, gdje je izrezbarena karta BiH, sa natpisom <This is my home>” – govori Miretov rođak Fahrudin.

“Mire je ponos famelije Pjanić, ponos Kalesije, ponos cijele Bosne i Hercegovine. Kako vrijeme prolazi Mire je sve veća zvijezda, i skoro da nema osobe na svijetu koja prati fudbal a da nije čula za njega, ali momak je i dalje nogama čvrsto na zemlji.
Onaj ko voli fudbal mora voljeti i Miralema” – govori Fahrudin Pjanić – Fare, kojem je i dalje neostvarena želja da njegov rođak obuče dres voljenog Bayerna.

 

Mire je “zmaj” koji čvrsto stoji na zemlji, ali je jedan od glavnih razloga zašto u junu 2014. Bosanci i Hercegovci “visoko lete”.

A.Karić
(NKP.ba)

PODIJELI