PODIJELI

U nedjelju (29.12.2019.) je održana Izborna skupština OO SDA Kalesija, te je ova stranka nakon tri godine i četiri sastava povjereništva dobila predsjednika.
Zapravo, SDA u Kalesiji je po prvi put dobila predsjednicu. Hasiba Kurtić, zastupnica u Skupštini TK, je dobila povjerenje većine delegata, te je dobila duplo veći broj glasova od protukandidata Envere Jukanovića, zastupnika u Parlamentu FBiH.

Na sjednici su izabrana i dva podpredsjednika, Fadil Alić i Adnan Kamerić. Bila su još dva kandidata, Mirsad Halilović i Edin Majdančić.

Izvršni odbor SDA broji 15 članova, od čega je 7 automatizmom, odnosno po funkciji; predsjednica, dva potpredsjednika, sekretar, predsjednik/ca Asocijacije mladih, predsjednica Asocijacije žena i predsjednik Kluba vijećnika.

Na Izbornoj skupštini je izabrano 8 članova; Suhdin Đedović, Hamid Subašić, Mujo Mešanović, Nermin Kuralić, Ismet Pjanić, Fahzeta Valjevac, Šemsudin Ćatić, dok će se za osmog člana birati između Husnije Imamovića i Mahira Huremovića, koji su imali isti broj glasova. Kako stvaris toje prednost će dobiti mlađi kandidat, a to je Mahir Huremović.

– Mnogi članovi i simpatizeri SDA se pitaju da li se zbog ovakvog sastava rukovodstva, prije svega Izvšrnog odbora, stranke čekalo tri godine?
Prema ocjenama mnogih simpatizera SDA – radi se o najlošijem sastavu IO u proteklih 25 godina.
Sa ovakvim sastavom, prije svega IO, prema riječima mnogih, SDA može “sanjati” da ponovo dobije načelničku poziciju.
Iz drugih političkih opcija čak i “slave” ovakav sastav rukovodstva SDA, pogotovo zbog sastava Izvršnog odbora.
Iako su u SDA osporili čak i neke kandidature za predsjednika jer se radi o osobama koje su na nekim od proteklih izbora bili kandidati drugih političkih opcija, ali nije osporeno onima koji su na zadnjim Općim izborima 2018. godine čak aktivno radili za druge političke opcije.

Kako stvari stoje, u kalesijskoj SDA bi moglo doći i do novih podjela, ili čak izlazaka iz stranke.
Nezvanično saznajemo, kako bi se to eventualno zaustavilo, uslijediće očajnički pokušaj proširenje sastava Izvršnog odbora sa još nekim članovima, ali će sigurno biti teško preglasati ekipu koja je već mjesecima bila angažovana po mjesnim ograncima da čak i onemogući reevidenciju članova.
Tako su u nekim mjesnim ograncima SDA na području Kalesije bili reevidentirani samo članovi porodice i bliži rođaci pojedinaca koji su preuzeli rukovodstvo stranke u tom ogranku, te su kasnije delegirali u “svoje” za Izbornu skupštinu.

Svakako da će biti zanimljivo pratiti situaciju u kalesijskoj SDA i u narednom periodu.
Da li će na vrijeme “izbaciti” kandidata za načelnika, i ko će biti kandidati za Općinsko vijeće na narednim izborima, ostaje da se vidi.

(NKP.ba)

PODIJELI