Upravni odbor egzekutor loše politike: Smijenjen Muhamed Osmanović, Nermin Kuralić novi v.d....

Upravni odbor egzekutor loše politike: Smijenjen Muhamed Osmanović, Nermin Kuralić novi v.d. direktor JZU Dom zdravlja Kalesija

573
0
SHARE

dom zdravlja

Nova-stara vladajuća većina u Općinskom vijeću Kalesija je nastavila sa smjenom direktora javnih ustanova koji nisu po njihovom “ukusu”, odnosno koji ne pripadaju vladajućoj politčkoj opciji. Nakon smjene v.d. direktora Izeta Hadžića u Centru za socijalni rad Kalesija, gdje su imenovali Edinu Mulalić iz Tuzle (pogledajte OVDJE), na red je došao Muhamed Osmanović, v.d. direktor JZU Dom zdravlja Kalesija.

Podsjećamo, na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija, kada je nova-stara vladajuća većina preuzela “komandnu palicu”, izabrani su novi članovi UO javnih preduzeća u Kalesiji.

Članovi novog privremenog Upravnog odbora i Odluka o povećanju naknada
Članovi novog privremenog Upravnog odbora i Odluka o povećanju naknada

Za predsjednika privremenog Upravnog odbora JZU Dom zdravlja Kalesija je izabrana Melisa Suljkanović-Hodžić, dok su preostala dva člana Asim Mehmedović i Nermin Mešić.
Mehmedović (BPS/ Samostalni vijećnik) i Mešić  (SDA) su vijećnici u aktuelnom sazivu Općinskog vijeća Kalesija, dok je Melisa Hodžić  kćerka vijećnika Mehe Suljkanovića (Turčin), predstavnika nacionalnih manjina u Kalesiji.
Zanimljivo je pomenuti da je članovima ovog UO, za razliku od drugih, povećana i novčana naknada.

Za novog v.d. direktora je imenovan Nermin Kuralić, ljekar u Hitnoj službi.

dr muhamed osmanovic
Muhamed Osmanović
dom zdravlja nermin kuralic
Nermin Kuralić

Muhamed Osmanović preporodio Dom zdravlja Kalesija: Smjena jer je opozicione stranke, ali i kandidat za načelnika?!

UO JZU Dom zdravlja Kalesija je zasjedao u petak (10.juna), kada je održana konstituirajuća sjednica, na kojoj su zakazali sjednicu za danas (ponedjeljak, 13.juni).
Kako  saznaje NKP.BA, već na prvoj sjednici se raspravljalo o smjeni v.d. direktora Muhameda Osmanovića, uz obrazloženje da njegovo imenovanje nije bilo u skladu sa Zakonom, jer isto nije dobilo Saglasnost načelnika.
Na drugoj sjednici UO, Muhamed Osmanović je smijenjen sa pozicije v.d. direktora Doma zdravlja, uz prethodno navedeno obrazloženje.
Kako nam je potvrđeno sa druge strane, Saglasnost od načelnika nije potrebna kada je u pitanju imenovanje v.d.-a (vršioca dužnosti), te da nije prekršen Zakon kada je Muhamed Osmanović imenovan na direktorsku poziciju.

Iako je Muhamed Osmanović na poziciji direktora JZU Dom zdravlja Kalesija preporodio ovu ustanovu, Upravni odbor, sačinjen od dva vijećnika i kćerke od trećeg vijećnika iz vladajuće većine, nije raspravljao o potezima koji su doprinijeli boljem radu Doma zdravlja, nego je, kako se i očekivalo, ispunio svoj osnovi cilj – smijeniti direktora koji dolazi iz političke partije koja je opozicija.
“Posao” se morao završiti naročito zbog činjenice da je Muhamed Osmanović i kandidat za načelnika Općine Kalesija na Izborima, a mnogi ocjenjuju da je svojim dobrim potezima “odradio” pola kampanje.

Na poziciji direktora je bio nešto manje od mjesec i pol, a na našem portalu smo u nekoliko navrata pisali o aktivnostima u Domu zdravlja.
Svakako da treba izdvojiti uvođenje druge smjene u Ambulantu u Tojšićima, kao i u DZ Kalesija.
Pored toga, u radu uposlenika ove ustanove su napravljeni veliki rezovi, uređene su prostorije za medicinsko osoblje, ali i za pacijente.

Pozitivne promjene su veoma brzo osjetili i sami građani, a veliki broj građana je izrazio nezadovoljstvo nakon što se pojavila informacija da bi Muhamed Osmanović mogao biti smijenjen sa direktorske pozicije.


Iskreno se nadamo da će novoizabrani v.d. direktor Nermin Kuralić nastaviti sa pozitivnim promjenama u ovoj ustanovi.

.
(NKP.ba)