BINGO čeka dozvolu: Inkubatorska stanica od 8 miliona jajnih mjesta u Tojšićima,...

BINGO čeka dozvolu: Inkubatorska stanica od 8 miliona jajnih mjesta u Tojšićima, općina Kalesija!?

2044
0
SHARE

“Bingo” d.o.o Tuzla podnio je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma zahtjev za izdavanje okolišne dozvole za gradnju inkubatorske stanice za proizvodnju jednodnevnih pilića kapaciteta od osam miliona jajnih mjesta u općini Kalesija, izvještava Indikator.ba.

Kako se navodi u Studiji o utjecaju na okoliš, koju je uradio Rudarski institut d. d. Tuzla, proizvodnja će se odvijati na prostorima u Tojšićima, gdje su bili pogoni firme “Remontmontaža”, čije je objekte i zemljište “Bingo” otkupio.

Osnovna namjena inkubatorske stanice je proizvodnja jednodnevnih pilića, uz nampomenu da “Bingo” već ima farme brojler pilića u Špionici na teritoriji općine Srebrenik i u Dubravama u općini Živinice.

 • — Ostaje da se vidi kakva će biti reakcija mještana MZ Tojšići i MZ Petrovice, naselja koja gravitiraju na predviđenom lokalitetu.
  Podsjećamo da je prošle godine (2019.godine) bila Javna rasprava za izgradnju farme za uzgoj pilića/brojlera u neposrednoj blizini, u MZ Vukovije, ali je sve zaustavljeno nakon što su mještani izrazili nezadovoljstvo na javnim raspravama.
  Kasnije su se spominjali upravo Tojšići, ali su neki od građana i prije same zvanične priče pokrenuli “kampanju” da se to zaustavi, uz upozorenja da će biti ugroženo zdravlje stanovnika u blizini.
 • Ostaje da se vide reakcije u narednom periodu.
  13.juna 2020. (subota) je zakazana redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija.
  Da li će trebati i saglasnost OV Kalesija, odnosno da li će biti dopune predviđenog dnevnog reda, saznat ćemo ubrzo.
  Svakako da je zanimljivo da su ranije sjednice OV Kalesija održavane poslsjednje subote u mjesecu, a sada je zakazano u dvije sedmice ranije, pa postoji mogućnost da je i zbog toga.
  Svakako da će biti zanimljiva i reakcija od strane vijećnika koji su iz mjesnih zajednica u blizini ovog lokaliteta, odnosno da li će oni reagirati, bez obzira da li se ova tema našla kao tačka dnevnog reda.

(NKP.ba)