PODIJELI
  • Uhapšeni policajci su prijetili da će prevoznike preplaviti kaznama, a iz kaznene evidencije su brisali one koji su im u zamjenu davali velike svote novca

Za trojicu policajaca MUP-a Tuzlanskog kantona, koji su prije dva dana uhapšeni pod sumnjom da su zloupotrebljavali položaj, primali mito i iznuđivali novac, Kantonalno tužilaštvo u Tuzli je zatražilo mjeru jednomjesečnog pritvora. Podsjećamo, radi se o aktuelnom načelniku Operativnog centra MUP-a TK-a Vahidinu Omerbegoviću, koji je ranije bio zamjenik načelnika ovog centra i komandir Policijske stanice Kalesija. Osim njega, uhapšeni su Nezir Omerbegović, službenik koji je radio na kaznenoj evidenciji u PS Kalesija, i policajac iz saobraćajnog sektora Mirsad Hadžić.

Naoružani i kažnjeni

Aktuelni načelnik OC MUP-a TK-a Vahidin Omerbegović se tereti da je prije nego je obavljao trenutnu dužnost u više navrata zloupotrijebio položaj i ovlaštenja, odavao službene tajne, primio nagradu ili dar ili drugi oblik koristi za trgovinu uticajem, te zlostavljao različite osobe u periodu od 2014. do 2019. godine. Osim toga, zvaničnih informacija iz Tužilaštva i nema, međutim, nezvanične informacije govore da je Omerbegović nadgledao i rukovodio krivičnim djelima koja su počinjavala druga dvojica policajaca.

Također, Omerbegović se dovodi u vezu i sa bivšim načelnikom Kalesije Rasimom Omerovićem, ranije osuđivanim zbog zloupotrebe položaja, posebno poznatim po tome što je za svoju saradnicu zaposlio suprugu, sestru Nezira Omerbegovića. Postoje indicije i da je novac naplaćivan na nelegalan način dolazio i do Omerovića.

image

Također, Vahidin Omerbegović je, dok je bio komandir PS Kalesija, ucjenjivao lokalne prevoznike i privrednike, prijeteći im da će im naplaćivati kazne za svaki kamion koji zatekne na cestama ili na druge načine, a tražeći zauzvrat da im ti prevoznici i privrednici plaćaju novcem. Upravo u ovo krivično djelo je, navodno, umiješan i Mirsad Hadžić, koji je radio kao saobraćajac u PS Kalesija, a koji je morao izvršavati naredbe Omerbegovića i izdavati često nepostojeće saobraćajne prekršaje.

Kako nezvanično saznajemo, Nezir Omerbegović koji je, između ostalog, optužen i za krivotvorenje službene isprave, za određenu novčanu nagradu je osobama, koje su ranije kažnjavane, brisao evidenciju o počinjenom krivičnom djelu, odnosno o kažnjavanju. Osobe koje su tražile ovakve nezakonite usluge od Omerbegovića uglavnom su to zahtijevale kako bi mogle nelegalno registrovati oružje i dobiti valjane oružne listove u PS Kalesija, a mnogi od njih i danas hodaju sa oružjem, iako su prethodno kažnjavani.

Ustaljena praksa

Do zaključenja ovog broja Oslobođenja, Općinski sud Tuzla, kojem je Tužilaštvo TK-a uputilo prijedlog za određivanje pritvora, nije odlučilo o ovoj mjeri, a to se očekivalo sinoć u večernjim satima.

U posljednjih nekoliko sedmica, ovo je drugi slučaj u kojem su policajci uhapšeni zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja službene isprave. Podsjećamo, uhapšeni su i tuzlanski policajci Slađan Iličić i Enis Tučić, koji su od vozača iznuđivali novac za nepostojeće i vrlo često neevidentirane saobraćajne prekršaje.

Prije dvije godine su osuđeni Samir Aljukić, bivši komesar MUP-a TK-a, i još nekoliko policajaca zbog krivičnih djela sličnih ovom za koje se sumnjiče i Hadžić, odnosno Omerbegovići.

 

(OSLOBOĐENJE/ NKP.ba)

PODIJELI