PODIJELI

Aldin Mujkić je rođen 02.03.1998. godine, i najmlađi je taksista na području općine Kalesija, i vjerovatno jedan od njmlađih u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ovaj 21-godišnjak je od aprila 2017. godine na taksi stajalištu u centru Kalesije.
Iako još nema ni tri godine radnog staža, jedan je od najpoznatijih takskista u Kalesiji, pogotovo među mlađim putnicima. Aldin ima i svoje stalne mušterije, a jedan je od najčešće angažovanih taksi prevoznika kada su u pitanju odlazak na aerodrome, kako u BiH, tako i u Beograd i u Zagreb.

Aldin Mujkić
“MUJKA TAXI” Kalesija
00387 62 080 382

Prije dvije i pol godine, kada smo radili prvu priču sa Aldinom, kazao je da je to posao njegovih snova, pa čak i da ima uzora, a to je njegov otac koji je također taksista.

“Ovo je posao koji sam uvijek želio raditi. Od malih nogu sam želio raditi samo kao taksista. Dok su moji drugovi sanjali da budu sportisti, pjevači, ili su željeli postati profesori, doktori i slično, ja sam želio samo jedno – da taksiram. U svakom poslu treba imati uzora, a meni je uzor moj otac. Ja sam se kao dječak oduševljavao kada ga vidim u automobilu sa ‘taxi’ oznakom, a isti osjećaj imam i danas. On mi je bio podrška i kada sam nakon srednje škole rekao da želim raditi samo ovaj posao, i ništa drugo” – rekao je tada Aldin Mujkić.

  • Danas je 1.mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Nažalost, mnogi su čekali obaj datum zbog drugog razloga.
    Veliki broj mladih u BiH je dugo čekao 1. marta 2020., jer u Njemačkoj na snagu stupa novi Zakon o doseljavanju stručne radne snage. Njime bi se trebao olakšati dolazak u Njemačku i potraga za poslom svim kvalificiranim radnicima iz zemalja koje nisu članice EU.

Veliki broj mladih je proteklih godina svoju adresu stanovanja zamjenio sa onom u Njemačkoj.
Zbog toga smo na NKP.BA odlučili baš na 1.mart 2020. godine objaviti malu priču o velikom čovjeku.
Mladom čovjeku koji želi ostati u BiH.

NE ŽELIM OTIĆI IZ BIH, OVDJE SAM SRETAN,
OSNOVAO SAM UDRUŽENJE TAKSISTA I ŽELIM DA PROŠIRIM BIZNIS

Aldin Mujkić je nedavno formirao i novo udruženje taksista “Moj Taksi”, koje je veoma brzo privuklo i nekoliko kolega koji kroz udruženje žele da prate aktuelnosti, ali i ostvaruju svoja prava.

“Ja sam sretan u Bosni i Hercegovini.
Kod mene važi pravilo da je mušterija uvijek u pravu, ali jedino se ne slažem kada se pokrene priča kako treba otići iz BiH. Smeta mi ta priča. Smeta mi što se govori da se ne može kod nas pošteno živjeti a da nemas podršku politike i slično. Evo, ja sa svojim primjerom želim pokazati da nije tako. Ali, kada kažem da se može, i još kažem kako može, onda počne neka druga priča. Jeste loša atmosfera, i dosta stvari treba mijenjati, ali moramo svojim primjerom pokazati da zaista hoćemo promjene, a ne da nam to postane samo neka poštapalica u razgovoru.
Često slušamo i da su mladi zapostavljeni, a ja odmah postavim kontra pitanje – šta to mladi rade da se to promjeni?
Jesu mladi zapostavljeni, slažem se. Vidio sam to i kroz svoj posao, ali nisam se predao i rekao da odlazim iz BiH. Osnovao sam udruženje taksista. Ima nekoliko članova, sa tendencijom rasta članstva, jer su kolege vidjele koja je namjera, i da se ne radi o ostvarivanju ličnih ambicija i ‘gaženju‘ drugih kolega.
Naravno da treba biti ambiciozan, ali ne preko leđa drugih. Imam želju da moja firma zapošljava više osoba, da pružim šansu mladima koji možda nisu spremni da rizikuju. Možda da imamo i poneku ženu među kalesijskim taksistima, jer je to zastupljeno i u drugim sredinama” – govori Aldin Mujkić za NKP.ba.

Mujkić je aktivan nije zapostavio privatni život, posebno porodicu i prijatelje. 
Aktivan je na društvenom planu, a iako mlad već dobija upite za sponzorstva sportskim kolektivima, a na te pozive se rado odazove, te osim finansijke pomoći ponudi i besplatan prevoz sportista na destinacije gdje se takmiče.

Aldin Mujkić bi svakako mogao biti inspiracija mladima koji žele ostati u svojoj domovini.
Snovi ne moraju biti veliki, ali kada radite ono što volite, uz to uz sebi bliske osobe – onda živite svoj sam.

Aldin Mujkić
“MUJKA TAXI” Kalesija
00387 62 080 382

(NKP.ba)

PODIJELI