PODIJELI

SPOMEN OBILJEZJE HASIB RAMIC 2016. 0000

U petak, 24.06.2016., u dvorištu OŠ „Porodice ef. Ramić“ u Semizovcu kod Vogošće otkriveno je spomen – obilježje svirepo ubijenoj porodici efendije Ramića. Spomen obilježje su otkrili Hasan Ramić, brat ubijenog Hasib efendije, direktorica škole Mersiha Šahinbegović i općinski načelnik Edin Smajić.

Na početku ceremonije učenica Ejla Mahmutović je svojim literarnim radom upoznala prisutne kroz koje su golgote prolazili članovi spomenute porodice. Direktorica škole Mersiha Šahinbegović i općinski načelnik Edin Smajić svojim obraćanjima pozvali su prisutne da se zločin nikad ne zaboravi, na što upućuje i poruka uklesana na spomen obilježje „Ko ubije jednog nevinog čovjeka kao da je ubio cijeli svijet“.

Načelnik Smajić: „Ne smijemo nikada zaboraviti… Ovo treba da nam bude postrek da budemo bolji ljudi, a neljudi, zvijeri i životinje rade ovakve stvari…“

Tokom emotivnog obraćanja načelnik Smajić je zamolio učenike da povremeno pročitaju poruku koja stoji na Spomen obilježju „Ko ubije jednog nevinog čovjeka kao da je ubio cijeli svijet“. I ne samo da je pročitaju nego u kontekstu u kojima njihov uzrast, obrazovanje i intelekt dozvoljava da našto o tome pročitaju i kada je u pitanju vjerski ali i filozofsko-svjetovni kontekst da znaju šta to znači i koliko je duboka ova poruka. „Ne smijemo nikada zaboraviti. Ovo treba da nam bude postrek da bolje radimo svoj posao da koliko je to moguće budemo bolji ljudi, jer dobri ljudi će dobro raditi posao i praviti dobar ambijent, a neljudi, zvijeri i životinje rade ovakve stvari, kakve su nama rađene devedesetih godina“, naveo je načelnik Smajić.

spomen obiljezje hasib ramic 02
spomen obiljezje hasib ramic 001

spomen obiljezje hasib ramic 2016 1

U maju 1993. godine srpski zločinci – pripadnici tzv. Vojske Republike Srpske, su Hasiba ef. Ramića zaklali u porodičnoj kući u Semizovcu kod Vogošće zajedno sa suprugom i četvero djece.
Prije brutalnog ubistva, srpske snage su zatočile Hasib-efendiju i teško ga mučili.
Pored Hasib-efendije tada je brutalno ubijena njegova supruga Šefika, te djeca Muhamed, Ahmed, Meliha i Amina.

Zločinci su pred Hasib-efendijom i njegovom suprugom najprije zaklali njihovu djecu, a onda i njih.
Njegova djeca Muhamed i Meliha bili su učenici Osnovne škole u Semizovcu koja danas nosi ime “Porodice efendije Ramić”. Njihova tijela, na vrlo nepristupačnoj lokaciji, u Ljubini esuhumirana su 17. oktobra 1996.godine i iste godine sahranjena u haremu mjesne džamije u Svrakama. Do otkrivanja posmrtnih ostataka je došlo nakon što je u blatu rijeke Ljubine pronađena cucla male Amine, što je bio dokaz da se na tom terenu kriju posmrtni ostaci, te je izvršena ekshumacija tijela.


Rahmetli Hasib ef. ostao sa porodicom u džematu i pored svega

Hasib ef. Ramić, sin Sabitov, rođen je 29. juna 1954. godine u naselju Šeher kod Kalesije, a odrastao je u Jelovom Brdu gdje se njegova porodica preselila nedugo nakon njegovog rođenja.
Nakon završena Gazi-Husrevbegove medrese, završio je i fakultet u Prištini te postao profesor Arapske i Turske književnosti, a od 1975.godine započinje svoj imamski rad u džematu Kula Grad kod Zvornika.
Na područje IZ-e Sarajevo dolazi 1.oktobra 1985.godine u džemat Semizovac.
Ostao je sa svojom porodicom u džematu i pored prijetnji ubistvom,zatvaranjem u logor i zlostavljanjem do pogibije 1992. kada je zvjerski likvidiran sa svim članovima porodice.

.
(NKP.ba)

PODIJELI