PODIJELI

Na brdu Orlić iznad sela Hajvazi, koje se nalazi na nadmorskoj visini od oko 600 metara, sa kojeg se pruža impozantan pogled na Sprečansku dolinu i Podrinje, u subotu (17.augusta 2016.) je održana peta po redu vjersko-kulturna manifestacija “Dovište Orlić – Pašin put”.
Poznato je da tradicija održavanja dovišta na širem području Orlića dopire duboko u prošlost, po nekim predanjima sve do doba čuvenog Ajvaz-dede, da bi njihovo održavanje bilo zabranjeno 50-tih godina 20. stoljeća od tadašnjih vlasti.
Dovište se nalaui na 600 metara nadmorske visine, sa impozantnim pogledom na doline rijeka Spreče i Drine.

2012. godina: Manja grupa vjernika obavila podne namaz u džematu na Orliću nakon više od 60 godina
2012. godina: Manja grupa vjernika obavila podne namaz u džematu na Orliću nakon više od 60 godina
doviste orlic 2016 1
Orlić 2016.

Dovište je obnovljeno 2012. godine, a nakon prve dvije godine kada se okupljala manja grupa entuzijasta iz naselja koja gravitiraju sa lokalitetom dovišta, ovo je treća godina da dovište okupi veliki broj vjernika iz okolnih naselja sa područja općina Kalesija, Osmaci, Zvornik i Sapna.a pomogao
Prošlogodišnja manifestacija je premašila sva očekivanja, kada se na Orliću pojavilo više od 1.000 vjernika.
Predsjednik prošlogodišnjeg Organizacionog odbora je bio ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi FBiH, Edin Ramić, koji je tada obećao izgradnju musale na zemljištu koje je uvakufio Rasim Karabegović.

To obećanje je ospunjeno, te je ove godine urađen prvi dio musale. Preciznije, poravnjat je teren za prosto predviđen za namaz i dovu, urađen je zid i mihrab, koji krase dva polumjeseca urađena u kamenu.

Pored ministra Edina Ramića i Federalnog ministarstva raseljenih i izbjeglih osoba, doprinos organizaicji manifestacije je dala i Općina Kalesija, koja je i ove godine osigurala kamen i mašine za sanaciju puta od Hajvaza prema Orliću, uništenog nakon kišnih padavina.

Najveći doprinos organizaciji manifestacija je svakako dao Medžlis Islamske zajednice Kalesija.

Predsjednik ovogodišnjeg Organizacionog odbora manifestacije “Orlić – Pašin put 2016” je bio Adem Karić iz Hajvaza, jedan od onih koji je prije pet godina “oživio” dovište, i svih prethodnih godina učestovao u organizaciji istog.

doviste orlic pasin put 2016024

Orlić kao mjesto na koje će se penjati buduće generacije: “Povelja dovišta” za ministra Edina Ramića:

Manifestacija dovište “Orlić – Pašin put 2016” je počelo časom hsitorije, koji je održao prof. Ekrem Sakić.

Nakon obraćanja predsjednika Org. odbora, Adema Karića, koji je poželio dobrodošlicu svima, te se zahvalio onima koji su bili uključeni u organizaciju, obratio se i Ismet Mešić, koji po Ovlaštenju mijenja načelnika općine Kalesija.
Mešić je rekao da je odušvljen ambijentom na Orliću, te daće Općina prilikom uspostavljanja turističkog ureda u Kalesiji uvrstiti Orlić među lokacije koje bi mogli obilaziti i turisti.
Značajno je pomenuti da nedaleko od musale je i staza puta koju koriste učesnici Marša mira za Srebrenicu, odnosno da su ovim putem prolazili i oni koji su uspjeli pobjeći od msrti u Srebrenici.

Nakon što su bajraktari praćeni tekbirima došli na prostor musale počeo je i vjerski program.
Proučen je Jasin i tewhid pred duše šehida i ostalih umrlih, a nakon toga i podne namaz, i dova.

Prisutnima se obratio Muhamed Alić, predsjednik kalesijskog Medžlisa, i Enver ef. Alić, glavni imam.
Glavni imam je govorio o značaju ovoga mjesta, dove, i jedinstva muslimana. Podcrtao je veliki doprinos ministra Edina Ramića za ovu manifestaciju, rekavši da je Kalesija sa njim po prvi put dobila čovjeka u vrhu države koji se brine za svoj narod. Također, naglasio je da Bošnjaci ovoga područja morjau biti spremni i za “sutra”, kada Ramić ne bude ministar, te da je važno osigurati preduslove da ova manifestacija zaživi, te da se na Orlić penju i buduće generacije.

doviste orlic pasin put 2016023
“Povelja dovišta” za ministra Edina Ramića

Iako zbog ranije preuzetih obaveza ministar Ramić nije prisustovao ovogodišnjoj manifestaciji, prisustvo savjetnika Nisveta Mujanovića pokazuje da je ostao doslijedan obećanju da će biti uz ovakve manifestacije povratnika Bošnjaka.
Za doprinos afirmaciji dovišta, ali i brojnim drugim projektima u kojima je nosilac aktivnosti kalesijski Medžlis, za ministra Edina Ramića je priprelmjena “Povelja dovišta”, koja će biti uručena u narendom periodu u prostorijama MIZ Kalesija.

doviste orlic pasin put 2016005

— Nakon završetka kulturnog i vjerskog dijela manifestacije “Orlić – Pašin put 2016”, uslijedila su sportska nadmetanja, u kojima su učestovali mladi i stari.
Discipline bacanje kamena s ramena, i povlačenje konopca su privukle veliku pažnju prisutnih, a najinteresenatnije, kao i prošle godine, je bilo takmičenje dječaka i djevojčica u vrećema.

Organizatori su pred sebe postavili cilj da dovište “Orlić – Pašin put” naredne godine bude na još većem niovu, te da će sa planom organizacije manifestacije početi veoma brzo.

(NKP.ba)

PODIJELI