FOTO/ Džemat Šeher po šesti put organizovao zajednički iftar: U druženju najviše...

FOTO/ Džemat Šeher po šesti put organizovao zajednički iftar: U druženju najviše uživali najmlađi

291
0
SHARE

iftar seher 2016 01

U utorak, 17. noći mjeseca ramazana (21.06.2016.) u na poligodnu kod Doma kulture u Šeheru je održan tradicionalni, šesti po redu, zajednički iftar za mještane; Šehera, Lika, Cakora, Sajtovića, Drvenica, Borogova, koji pripadaju džematu Šeher.
Pored Šeheraca i mještana okolnih naselja, na iftaru koji se tradicionalno organizuje za Lejletu-l-bedr, i ove godine su bili gosti iz Zenica, članovi Asocijacije “Mostovi prijateljstva BiH” iz Zenice, koji su dugogodišnji prijatelji Šeheraca.

Organizatori ovoga iftara su upravo džematlije Šehera, na čelu sa imamom Rijad ef. Sakić, i BZK Preporod Osmaci i Zvornik.
Jedan od začetnika ideje organizovanja zajedničkog iftara još prije nekoliko godina bio je Edin Ramić, Šeherac koji je aktuelni ministar za raseljene i izbjegle osobe u Vladi FBiH, koji je pomogao i organizaciju ovoga iftara.
U organizaciju iftara je bio uključen i veliki broj omadlinaca iz Šehera, koji su se itekako potrudili da svi gosti budu veoma zadovoljni.

iftar seher 2016 1
Gost ovogodišnjeg iftara je bio Fikret Hodžić, autor knjige “I ja sam iz Srebrenice”, i novinar TV Hayat.
“Mostovi prijateljstva BiH” iz Zenice su pripremili i bogat kulturno-zabavni program, u kojem su najviše mogli uživati najmlađi gosti iftara, koji su uživali u igrokazima, ali i pokazali zavidno znanje i naučili nove stvari o svojoj domovini, Bosni i Herecegovini. I nakon iftara i akšam namaza, mališani nisu napuštali poligon, nego su razdragano trčali oko prisutnih, a na kraju ih je itekako rastužila vijest da moraju kući na spavanje.

Nakon iftara, pod vedrim nebom je obavljen i akšam namaz u džematu, a nakon toga i nastavljena druženje, koje je trajalo i nakon teravih namaza.

iftar seher 2016 15

Tako su povratnici u Šeher i okolna naselja, koja su do agresije na BiH pripadala općini Kalesija, a danas općini Osmaci, u noći u kojoj se muslimani širom svijeta sjećaju najvažnije pobjede u povijesti Islama, pobjeda na Bedru, već šestu godinu na iftarskom okupljanju simbolično obilježili svoju pobjedu, odnosno povratak na svoja ognjišta, u mjesto iz kojeg su prognani u agresiji na BiH 1992. godine.

Šeher je jedno od najstarijih naselja na području Gornje Spreče, prva džamija je ovdje sagrađena još u 16. vijeku, tako da nije iznenađenje što sadašnji mještani Šehera prednjače u čuvanju i razvijanju bošnjačke tradicije kroz održavanje ovakvih manifestacija.

.
(NKP.ba)