FOTO/ Mještani Rainaca Donjih glasno poručili: Želimo da radove na rekonstrukciji i...

FOTO/ Mještani Rainaca Donjih glasno poručili: Želimo da radove na rekonstrukciji i nadogradnji škole finansira Sead Džafić, društeveni novac od Općine možemo usmjeriti za druge projekte

194
0
SHARE

skola rainci donji ZBOR

U nedjelju (19.06.2016.) u Raincima Donjim je održan Zbor građana, kao vid protesta zbog činjenica Općina Kalesija želi spriječiti da Sead Džafić bude donator rekonstrukcije i nadogradnje školske zgrade.
Veliki broj prisutnih mještana je prinudio organizatore da skup održe ispred školske zgrade, a ne u učionicma kako je to prvobitno planirano.
Iako je ovaj potez naišao na odobravanje okupljenih, neki od roditelja su izrazili žaljenje zbog toga što barem sat vremena neće provesti u neuslovnim učionicama gdje su njihova djeca boravila svakodnevno po nekoliko sati, a neki od njih su se i razbolili.

skola rainci donji 1
Podsjećamo, škola u Raincima Donjim je već godinama u očajnom stanju (pogledajte foto galeriju broj 1), a Sead Džafić, vlasnik firme Unis Tok, koji je rodom iz ovoga mjesta, je prije dvije godine dao obećanje da će obnoviti ovu školu, ili čak sagraditi novu.
Sa izvršenjem ovog obećanja je započeto još krajem prošle godine, kada je urađen projekat, ali se za početak radova čekao kraj školske godine. Proteklih mjesec dana vođeni su intenzivni pregovori Mjesne zajednice i menadžmenta škole, a formirana je i Građevinski odbor, koje su činili predstavnici Mjesne zajednice, roditelji učenika koji pohađaju školu, ali i drugi mještani ovoga naselja.
Kada je bilo sve dogovoreno, pojavila se Općina Kalesija, koja se tada “sjetila” da je školska zgrada vlasništvo Općine.
Ismet Mešić, koji po Ovlaštenju mijenja načelnika Nedžada Džafića, je u razgovoru sa Građevinskim odborom rekao da će Općina kroz rebalans budžeta izdvojiti sredtsva za rekonstrukciju ove škole.

Zbog prethodnih događaja, i očigledne namjere da se Sead Džafić isključi kao mogući donator za rekonsktrukciji dogradnju škole, ovo je izazvalo veliki revolt kod mještana Rainaca Donjih, ali i ostalih građana općine Kalesija.

Mještani su se odmah zapitali, što se potenciralo i na Zboru, zbog čega Općina, ukoliko već ima novačana sredstva, nije ranije planirala projekat rekonstrukcije škole u Raincima Donjim, nego je za isto pokazala interesovanje tek nakon što se kao donator pojavio Sead Džafić?!
Također, pitaju se mještani Rainaca Donjih i ostali građani Kalesije, hoće li Općina Kalesija nakon ovoga krenuti i u rekonstrukciju ostalih škola, ali i drugih objekata, na području općine Kalesija, ili se za to mora čekati da ineteresovanje pokaže Sead Džafić?!

Na Zboru nije prisustovao načelnik i direktorica škole

Iako su organizatori Zbora građana, Građevinski odbor i Mjesna zajednica, uputili poziv direktorici škole u Raincima Gornjim (kojoj pripada i područna škola u Raincima Donjim), kao i općinskom načelniku.
Nažalost, oni nisu prisustovali ovom skupu, što je izazvalo dodatno nezadovoljstvo mještana.

Mještani su u više navrata ponovili da je direktorica bila složna da se rekonstrukcija škole započne odmah po završetku školske godine, ali da se “predomislila”, a naročito su bili nezadovoljni nakon što je predsjednik Mjesne zajednice kazao da je u razgovoru sa načelnikom dobio odgovor da je načelnik (po Ovlaštenju) sa stanjem u ovoj školi upoznat tek od prije dva dana od njihovog razgovora u četvrtak, a nedugo nakon toga i sam sebe demantovao rekavši da je Općina još prije nekoliko mjeseci odobrila materijalna sredstva za jedan dio radova.

Zbor građana škola Rainci Donji  (7)

Mogući i protesti: Upućen dopis vijećnicima iz Rainaca Donjih, Općinskom vijeću, općinskom načelniku, Ministarstvu obrazovanja…

Mjesna zajednica, Građevinski odbor, Vijeće roditelja čija djeca pohađaju ovu školu, i mještani Rainaca Donjih su na Zboru donijeli nekoliko zaključaka, a iste će poslati na više adresa; vijećnicima iz Rainaca Donjih (Zijad Suljkanović, Kadira Suljkanović, Fikret Suljkanović, Elvir Brkić), Općinskom vijeću, općinskom načelniku, kao i na adresu kantonalnog Ministarstva obrazovanja.
Mještani su podcrtali da su nezadovoljni ponašanjem Ismeta Mešića, koji po Ovlaštenju njihovog komšije, Nedžada Džafića, obnaša funkciju načelnika.
Mještani su podcrtali da je načelnik Nedžad Džafić na prošlogodišnjim vanrendim izborima u Raincima Donjim dobio rekordnih 840 glasova, ali da nije ispunio obećanja data svojim komšijama.

Iako je predsjednik Mjesne zajednice, Sakib Husejnović, rekao da ne želi preuzeti odgovornost ukoliko dođe do protesta mještana ispred zgrade Općine, okupljeni mještani na Zboru nisu isključili niti ovu opciju, te su poručili da Općina njihov protest ne shvati kao da oni ne žele novac od Općine, nego da je apsurdno da Općina daje novac samo kako donator rekonstrukcije škole ne bi bila osoba koja je istakla kandidaturu za poziciju načelnika. Mještani su poručili da žele novac od Općine, ali da će ga preusmjeriti za asfaltiranje puta, i ostale potrebe ovoga naselja.

Ultimatum: Ukoliko rekonsktrukcija škole ne bude gotova do početka školske godine, roditelji neće poslati djecu na nastavu

U dopisu koji će biti poslat na više adresa mještani su postavili dva ultimatuma; Sead Džafić će biti finasijer rekonstrukcije škole, i da djecu neće poslati u školu ukoliko se radovi na školi ne završe do početka školske godine.

Zbor građana škola Rainci Donji  (17)
Na skupu je prisustovao i diplg. ing. maš. Zijad Požegić, koji je ukratko prezentovao projekat rekonsktrukcije i nadogradnje škole, koji je na poziv Seada Džafića uradio još prošle godine.
I on je ponovio da škola ne može biti završena do početka nove školske godine, osim ako “adaptacija” škole od strane Općine ne podrazumijeva “krećenje i zamazivanje” zidova, kao što je to slučaj sa Ambulantom u Tojšićima. Požegić je rekao da se konsultovao sa osobama koje se bave procedurama kada je u pitanju javna nabavka, preko kojeg bi Općina mogla preuzeti odgovornost za radove u školi, te da je upitno čak da li bi do samog početka nove škoslke godine bili uopće započeti radovi u školi, a, kako je naveo primjer, samo za isušivanje glazure je potrebno pet sedmica. Podsjetio je da je Sead Džafić još prošle sedmice želio započeti sa radovima, te da je svako odgađanje radova gubitak vremena, te će biti upitan završetak radova do školske godine.

Sead Džafić je nakon ovoga dodao da on već sutra može početi sa radovima, te da treba samo dobra volja općinske vlasti.

Iako je cijeli slučaj i više nego ispolitiziran, to nije opravdanje da Općina odbija donatora koji je pokazao interesovanje da finansira rekonsktrukciju i dogradnju škole, kroz projekat vrijedan ukupno 184.000 KM.
Mještani Rainaca Donjih ističu da općinski načelnik društvenim novcem ne može raspolagati kao da je to novac “iz njegovog džepa”, te da taj novac ne može koristiti kako bi odbio donatora. Poručili su da žele novac od Općine, jer je i sam općinski načelnik priznao da ima novca, ali da te novce žele usmjeriti za druge projekte u ovom naselju.
Međutim, sada se postavlja pitanje; Šta će se dogoditi kada i ostali građani općine Kalesija zatraže novac od Općine za slične projekte?
Da li će Općina pokazati “dobru volju” kao u ovom slučaju, ili će čekati da se kao donator pojavi Sead Džafić?!

.
(NKP.ba)