PODIJELI

Tokom proteklog vikenda na Facebooku se pojavila grupa Kalesija na proteste u nasem ”gradu”, koja poziva na mirne proteste ispred zgrade Općine Kalesija u ponedjeljak (10. februara) u 13h.
Za relativno kratko vrijeme okupilo se preko 800 Kalesijaca koji su, barem “lajkom”, podržali mirne proteste ispred Općine.
Protesti, rasim omerovic
U prisustvu velikog broja policajaca nekoliko stotina građana općine Kalesija se okupilo danas tražeći ostavku općinskog načelnika Rasima Omerovića.
Nešto iza 13h Omerović je izašao da se obrati okupljenoj masi, ali su prisutbi zvužducima ispratila svaki pokušaj obraćanja načelnika, pa čak i onda kada se pokušao obratiti koristeći megafon.
Načelnik Rasim Omerović, predsjedavajući OV Kalesija Nedžad Džafić i savjetnik općinskog načelnika Izet Hadžić su se nakon jednosatnog boravka među demonstarntima ponovo vratili u zgradu Općine, praćeni povicima “OSTAVKE”, “LOPOVI”…

Nakon što se Omerović povukao u zgradu Općine, predstavnici demontsranata su pozvani na razgovor.
Demonstranti su kategorički tražili ostavku Omerovića, uz ultimatum da ima jedan sat da donese takvu odluku. Mirni protesti su nastavljeni ispred Općine, a pošto nisu dobili nikakav odgovor nešto iza 15h blokirana je glavna saobraćajnica iza zgrade Općine, magistrala Tuzla – Zvornik, čija blokada je trajala oko sat vremena.
Posljednja informacija vezana za danas održane proteste u Kalesiji jeste da je završena sjednica općinskog načelnika i članova Kolegija Općinskog vijeća Kalesija.
Nakon sjednice oni su izdali kratko saopćenje koje prenosimo u cjelosti: “Predstavnici svih političkih stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću Kalesija iznijeli su svoj stav, vezan za današnja dešavanja: da podržavaju demokratsko i mirno izražavanje nezadovoljstva, a osuđuju svaki vid nasilničkog ponašanja kao što su napadi na državne objekte, imovinu, državne simbole i službena lica”.

Protesti su prošli bez ijednog incidenta, u čemu su doprinijeli i pripadnici PS Kalesija.
Pored velikog broja mladih ljudi, proteste su podržali članovi boračkih udruženja, invalidi, penzioneri…

Prosvjednici su dogovorili novo okupljanje ispred zgrade Općine, sutra (utorak, 11.februara) u 13 sati.

— Nezavisni Kalesijski Portal je tokom cijeloga dana putem stranice, kao i putem Facebook profila NKP.ba, pratio dešavanja vezana za proteste.

(NKP.ba)

PODIJELI