FOTO/ Tojšići su proteklog vikenda bili sportski centar BiH: BANG BASKET turnir...

FOTO/ Tojšići su proteklog vikenda bili sportski centar BiH: BANG BASKET turnir promovisao mlade, “oživio” stare, i itekakako srušio predrasude o “malim mjestima”

1312
0
SHARE

Iako se tokom proteklog vikenda održao veliki broj sportskih događaja širom BiH, usuđujemo se reći da je košarkaški spektakl u Tojšićima najljepša priča. Turni se igrao dva dana (subota i nedjelja, 27. i 28.august).
Košarkaški turnir koji je okupio talentovane mlade igrače iz općine Kalesija i Tuzla, ali i veterane iz Kalesije, Tuzle i Živinica, ali i nekadađnje asove reprezentacija BiH i Turske.

BANG TURNIR 2 NOC

Organizator turnira je neformalna grupa građana iz Tojšića “BANG BANG”, na čelu sa Asimom Paščanovićem – Pars, nekadašnjim košarkaškim reprezentativcem Turske, koji se nedavno vratio u rodne Tojšiće.

 

Nakon mnogih projekata značajnih za lokalnu zajednicu, poput postavljanja ulične rasvjete, momci iz udruženja „Bang“ su odlučili pripremiti veliki turnir.
Na turnir su se odazvali brojni košarkaški veterani, uz veliki odziv ljubitelja sporta i druženja iz Tojšića, sa područja cijele općine Kalesija, ali i šire.

Druženje je bilo i humanitarnog karaktera, pa je tako na centru igrališta u prve noći turnira, prije odigravanja zadnje utakmice, upriličena promocija knjige RUŠIMO PREDRASUDE, autorice Emine Mujanović, djevojčice koja je oboljela od teške bolesti.

bang bang turnir 2016

 • Organizacija turnira je domaći zadatak svima, a prije bi rekli “visoko podignuta letvica”, za sve one koji godinama pokušavaju organizovati neki sportski događaj, koji bi okupio i promovisao mlade talentovane sportiste, ali i druženje za nešto starije ljubitelje sporta.
  Tojšićani, ali i ljubitleji sporta iz cijele općine Kalesija, ali i gosti iz Tuzle i Živinica, su uživali tokom dva dana.
  BANG BASKET turnir je pokazao da se u malom mjestu može organizovati veliki događaj.
  Upravo je to podrcrtao i organizator, Asim Paščanović – Pars, koji je rekao da su mnogi pitali zašto to nije organizovao u Tuzli ili nekom drugom gradu, ali je želio pokazati da se velike stvari mogu dešavati i u malim mjestima.
  Osim promocije knjige djevojčice koja se zbog teške bolesti vezana za kolica, BANG basket turnir je doslovno “srušio predrasude”.

Finalne utakmice, takmičenja u šutiranju trojki i zakucavanju

Nakon što su prvog dana turnira košarkaši AKOL-a (prve i jedine amaterske košarkaške lige u BiH, koja se igra u Kalesiji) savladali “domaćina”, ekipu BANG Basket Tojšići (za koju su nastupili Asim Pars, Nedim Dal, Žarko Vujović, Senad Muminović…), u finalu koje se igralo drugog dana turnira su poraženi od ekipe veterana KK Tuzla, za koju također nastupaju nekadašnji košarkaši predvođeni Azurom Korlatovićem. Tuzlaci su prvog dana turnira savladali veterane KK Millenium iz Živinica.
Ekipa AKOL-a je novčanu nagradu za osvojeno drugo mjesto donirala za teško ovoljelu djevočicu Eminu Mujanović, koja je na ovom turniru promovisala svoju knjigu.

Kada je u pitanju kategorija kadeta, OKK Sloboda je slavila protiv KK Bosna Kalesija. U kategoriji kadeta igralo se i za treće mjesto, a ekipa BANG basket Tojšići je slavila protiv KK Lions Tuzla.
BANG TURNIR 2 noc 007

BANG ZAKUCAVANJA

Održano je takmičenje u šutiranju trojki i u zakucavanju.
Više od 20 mladih igrača s eprijavilo za takmičenje u putiranju trojki, a najbolji je bio Asim Gutić (9/15), iz ekipe “domaćina”, inače dajdžić Asima Parsa, sa kojim proteklih mjeseci radi individualne treninge.
U zakucavanju su se prijavila samo 4 mlada igrača, a pobijedio je Belmin Kasumović iz ekipe KK Lions Tuzla.
Najbolji su osvojili i vrijedne novčane nagrade.

— NKP.ba Vam donosi foto zapis sa druge i prve večeri BANG turnira u Tojšićma.
FOTO: Alisa Dedić

 • BANG BASKET, 2. dan turnira (nedjelja, 28.08.2016.)
 • BANG BASKET, 1. dan turnira (subota, 28.08.2016.)

(NKP.ba)