Halil Jahić sam sebe imenovao u Upravni odbor ZZO TK: Članovi Kadrovske...

Halil Jahić sam sebe imenovao u Upravni odbor ZZO TK: Članovi Kadrovske komisije SDA Kalesija nisu upoznati sa razlozima “hitnosti” odluke

260
0
SHARE

Ono što zanima mnoge, pa i same članove SDA, ukoliko je Odluka i bila “hitnog karaktera”, zbog čega u Upravni odbor ZZO, uz zaobilaženje procedure, nije imenovana osoba iz struke?!
Pogotovo uzmemo li u obzir da se SDA proteklih mjeseci itekako hvalila svojim kadrovima.

halil jahic sda kalesija

Nakon što su krajem aprila ove godine završeni unatarstranački izbori u kalesijskoj SDA, mnogo su smatrali da će se situacija u ovoj stranci konačno smirti. Najavljivao je to i novoizabrani predsjednik OO SDA Kalesija, Halil Jahić.

Ipak, Jahić ne uspijeva kontrolisati situaciju unutar stranke, a nakon višemjesečnog konflikta četiri “neposlušna vijećnika” odnedavno i zvanično ne djeluju kao vijećnici SDA, a jedan od razloga njihovog nezadovoljstva je i novo rukovodstvo stranke, koje će prem njihovim tvrdnjama nastaviti sa novim podjelama unutar stranke.

Novo nezadovoljstvo u stranci je izazvao i nedavni potez predsjednika Halila Jahića, koji je sam sebe imenovao za člana Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.
Jahić je na taj način prekršio Statut stranke, isti onaj kojim je “mahao” pred neposlušnim vijećnicima, kojim je predviđeno da članove Upravnih odbora imenuje Kadrovska komisija.
Kadrovska komisija, kako smo pisali, nije zasjedala, a pojedini članovi komisije čak nisu niti znali da se bira Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK (ZZO TK).

.
NKP.ba saznaje da je Halil Jahić za zadnju sjednicu Kadrovske komisije odredio i dnevni red, ali je taj sastanak otišao u sasvim drugom smjeru, jer su članovi komisije pokazali nezadovoljstvo potezima Jahića, prije svega zbog samoimenovanja za Upravni odbor.
Sjednica je nakon rasprave i prekinuta, i održavanje naredne/nastavka sjednice je prolongiran do daljnjeg.
Na dnevnom redu sjednice Kadrovske komisije OO SDA Kalesija, koji je odredio predsjdnik stranke, što je nestatutarno, našlo se i pitanje nominovanja kandidata za buduće ministarsko mjesto u Vladi TK, koje bi trabalo pripasti SDA.

press sda kal 001

  • Kršenje Statuta stranke i Pravilnika o radu Kadrovske komisije: Halila Jahić imenovan “po hitnom postupku”

 

Kontaktirali smo i predsjednika Kadrovske komisije OO SDA Kalesija, Nermina Mešića.
Mešić je potvrdio da prilikom imenovanja Halila Jahića za člana Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja nije održan sastanak Komisije, ali da je on kao predsjednik Kadrovske komisije ima pravo da “po hitnom postupku” imenuje članove Upravnog odbora.
Iako to nije regulisano Statutom stranke, Mešić govori da je to definisano u Pravilniku/Poslovniku o radu Kadrovske komisije.

Halil Jahić i Nermin Mešić
Halil Jahić i Nermin Mešić

Provjerili smo i Pravilnik/Poslovnik.
Niti u Poslovniku predsjedniku Kadrovske komisije nije data mogućnost da “po hitnom postupku”  imenuje članove Upravnog odbora.

Predsjednik Kadrovske komisije je dužan da sazove sjednicu kada to od njega traži Predsjedništvo stranke ili jedna trećina članova Kadrovske komisije.
Sjednica može biti u vidu zasjedanja redovna i vanredna, zatim telefonska i pisana. Predsjedavajući može tražiti da se članovi Kadrovske komisije o nekim pitanjima izjasne putem telefona ili pisanim putem (fax, E mail ili pismo). U svim tim slučajevima članovi se izjašnjavaju o jasno definisanom prijedlogu a donesene odluke su obavezujuće.

Čak i za “hitnu sjednicu”, odnosno Odluku, predsjednik Kadrosvke komisije mora dobiti dokument od vrha stranke, u kojem se obrazlaže zbog čega je neka odluka hitnog karaktera.

 

  • Definitvno: Halil Jahić sam sebe imenovao za člana Upravnog odbora ZZO

.
Jedno je jasno, Halil Jahić je sam sebe imenovao za člana Upravnog odbora Zdravstvenog osiguranja (ZZO TK).
Za tu Odluku nisu znali članovi Kadrovske komisije, kao niti članovi Izvršnog odnora OO SDA Kalesija.
Odluka je bila “hitna” isključivo za predsjednika Jahića, a o istoj je prvobitno upoznat samo predsjednik Kadrovske komisije, dok su ostaličlanovi stranačkih organaza Odluku čuli putem medija.

Ono što zanima mnoge, pa i same članove SDA, ukoliko je Odluka i bila “hitnog karaktera”, zbog čega u Upravni odbor ZZO, uz zaobilaženje procedure, nije imenovana osoba iz struke?!
Pogotovo uzmemo li u obzir da se SDA proteklih mjeseci itekako hvalila svojim kadrovima, kojih, kako rekoše na press-konferenciji, imaju u svim strukama.

.
(NKP.ba)