Imenovanja političkih partija umjesto direktnih izbora: Pogledajte ko su vijećnici u 24...

Imenovanja političkih partija umjesto direktnih izbora: Pogledajte ko su vijećnici u 24 mjesne zajednice na području općine Kalesija

1190
0
SHARE

Na aprilskoj sjednici OV Kalesija je usvojena Odluka o izboru članova Vijeća mjesnih zajednica na području općine Kalesija.

“Podjelu” pozicija, odnosno imenovanje vijećnika u mjesne zajednice imenuju političke partije prema ostvarenim rezultatima na zadnjim Lokalni izborima.
Ovakav izbor u Vijeća MZ je definisan Statutom Općine koji, nažalost, nije usklađen sa Ustavom BiH, kojim je definisano da se u mjesnim zajednicama vrše direktni izbori, a ne da to rade političke stranke.

Nažalost, u Kalesiji se i ovoga puta vršile zloupotrebe, te neke političke stranke nisu poštivale teritorijalnu zastupljenost, te su za određene zaseoke imenovane osobe iz drugih dijelova mjesnih zajednica.
Najviše je to vidljivo za mjesne zajednice Kalesija Centar (Zelina/ Vukovina) i Memići (Brezik), gdje su u zaseoke gdje su imenovani Bošnjaci iako u tim zaseocima žive samo Srbi, o čemu su vijećnici iz opozicije upozoravali na samoj sjednici OV kada je parlamentarna većina usvojila  ovakvu Odluku.

— Građanima Kalesije donosimo pregled imenovanih vijećnika u 24 mjesne zajednice, uz napomenu da su imenovanja vršile političke partije prema rezultatima u MZ na zadnjim Lokalnim izborima… 

(NKP.ba)