PODIJELI

U cilju efikasne borbe sa pandemijom koronavirusa kao i zaštite stanovnika, ali i uposlenika Doma zdravlja Kalesija,
ispred JZU Dom zdravlja Kalesija je danas (četvrtak, 02.04.2020.) postavljen dezinfekcioni tunel.

Tunel za dezinfekciju je u potpunosti funkcionalan kada je riječ o uništavanju štetnih organizama i ne ostavlja nikakve posljedice na ljudsko zdravlje.

  •  Dezinfekcioni tunel je donacija od strane grupe građana Kalesija, koji nisu željeli da se pominju njihova imena. Dezinfekcioni tunel ke u cjelosti napravljen u jednoj kalesijskoj firmi.  
    Postavljanje tunela ispred kalesijskog Doma zdravlja Kalesija je odobreno od strane direktora ove ustanove, a ustanova se obavezuje da obezbjeđuje dezinfekciona sredstva i napajanje el.energijom. 
  • Na ovaj način svaki pacijent, ali i uposlenik, koji dolazi u prostorije JZU Dom zdravlja Kalesija će prije ulaska u zgradu imati priliku da izvrši dezinfekciju, kao i prilikom izlaska iz iste.
  • Svakako da treba naglasiti da je tunel sa dezinfekcionim sredstvom potpuno siguran za zdravlje ljudi. Ideja je da građani i uposlenici pri ulasku i izlasku iz objekta prvo uđu u dezinfekcioni tunel koji je zamagljen dezinfekcionim sredstvom i udišući dezinfekciono sredstvo
    Antivirin plus budu dezinficirani, kao i njihova odjeća i obuća

Na području TK zaključno sa jučerašnjim danom (01.april) je ukupno 43 osobe pozitivne. 
Na području Općine Kalesija nema potvrđenih pozitivnih na koronavirus, što je svakako i rezultat dosadašnjeg rada Kriznog štaba Doma zdravlja Kalesij, kao i Kriznog štaba Općine Kalesija. Uz manje izuzetke, treba pohvaliti i građane Kalesije, koji se većinom pridržavaju mjera prevencije nadležnih organa i smjernica medicinske struke. Također, treba reći da je važan faktor i mali broj građana, jer je slično stanje (bez pozitivnih na koronavirus) i u drugim manjim općinama na području TK i cijele BiH.

(NKP.ba)

PODIJELI