PODIJELI

Ove godine se navršava 20 godina od prvog organizovanog povratka u BiH.
“Pioniri” povratka prorjeranih Bošnjaka na svoja ognjišta bili su stanovnici naselja Mahala, koje je prije agresije na našu državu pripadalo općini Kalesija, a nakon Daytonskog sporazuma istočni dio ove općine, 1/3 teritorija, je pripao novoformiranoj općini Osmaci.

  • Pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Islamske zajednice u BiH, Tuzlanskog muftijstva i kalesijskog i zvorničkog Medžlisa, Općine Kalesija i Udruženja građana povratnika općine Zvornik – ove godine se održava Manifestacija “DANI POVRATKA”, koja će trajati od 14. do 21. augusta.

Ova kulturna, vjerska i sportaka manifestacija ima za cilj obilježiti godišnjicu velike pobjede povratnika Bošnjaka, koji su u augustu 1996. godine u veoma nepovoljnim oklonostima odlučili vratiti se na svoja ognjšita, iako su njihove kuće bile u potpunosti devastirane.
Pored stanovnika Mahale (Kalesija/Osmaci), u augustu 2016. svoja ognjišta su obišli i stanovnici Jusiča i Dugog Dijela (Zvornik) i Svjetliče (Doboj), te ova manifestacija ima cilj upravo sjećanje na teške postratne dane za povratnike.

dani povratka mahala 2016 OTVARANJE019

Mladost kao dokaz pobjede: Ministar Edin Ramić svečano otvorio manifestaciju “Dani povratka”

Proteklih mjeseci na organizaciji ove manifestacije vrijedno su radili brojni mještani Mahale. Organizacioni odbor su činili; predsjednik Nevres Fatić, koji je ujedno i imam u džematu Mahala, te  Hasan Karić i Ibrahim Aljić, koji su proteklih mjeseci “pokucali na mnoga vrata” kako bi manifestacija DANI POVRATKA bila organizovana na visokom nivou.

Čast da otvori ovu manifestciju pripala je ministru Edinu Ramiću, koji je prepoznao značaj ove manifestacije te dao podršku Federalnog iministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
Podršku manifestaciji je dala i Općina Kalesija, koja je finansirala izgradnju rasvjete za igralište na kojem će se održati malonogometni turnir u sklopu ove manifestacije.
dani povratka mahala 2016 OTVARANJE016

Proteklih mjeseci, a naročito proteklih dana, na uređenju naselja su bili angažovani brojni omladinci iz ovog povratničkog naselja. Akcijama je, kao i svih prethodnih godina, “dirigovao” Aljo Jusić (Stari Djed Aljo), koji je svojim foto-aparatom zabilježio sve događaje u Mahali u protekle dvije decenije.
Na svečanom otvaranju Manifestacije bio je i veliki broj mladih, većinom rođenih nakon povratka u Mahalu, a upravo su oni uz dječake i djevojčice, koji su nosili majice sa natpisom datuma i godine (24.08.1996.) kada su hrabri Mahaljani došli obići svoje deveastirane domove, dokaz pobjede povratnika Bošnjaka.

Sedmodnevna manifestacija

Sedmoidnevna manifestacija “DANI POVRATKA” je nakon svečanog otvaranja počela malonogometnim turnirom.
Na turniru učestvuje osam ekipa (GRUPA A: Tehnoplan, Ekipa 8, 27.maj Jusići, MIZ Kalesija; GRUPA B: Mahala, ZUX-4, Križevići, Crni Labud Šeher).
dani povratka mahala 2016 EKIPE

Centralni događaj će se održati petak (19.augusta), kada će se održati Svečana akademija (kulturno-vjerski program), dok će se Manifestacija zatvoriti u nedjelju (21.augusta) finalnom utakmicom malonogometnog turnira i zabavnim programom za sve goste.

(NKP.ba)

 

 

PODIJELI