PODIJELI

14.10.2005. godine Mehmed i Amira Turić su dobili djevojčicu Ajlu.
Sa nepune četiri godine prekrasnoj plavookoj Ajli je dijagnosticiran Dravet sindrom, koji je poznat kao teška mioklona epilepsija dječije dobi, a radi se o obliku teško kontrolirajuće epilepsije.

Od 2012. godine Ajla je “vezana” za krevet, a o njenom stanju se brinu roditelji, koji su danonoćno pored nje.
Hrani se na PEG kateter koji je ugrađen u stomaku, diše na tubus, a roditelji je više puta u toku dana i noći aspiriraju kako ne bi došlo do gušenja.

Ajla Turić prije bolesti, i nakon dugogodišnjeg liječenja

10.07.2017., Ajla je dobila novu dijagnozu, kada je njenim roditeljima saopćeno da od početka bolesti prima pogrešnu terapiju
Doktori su sada propisali lijek Stiripentol (Diacomit, 250 MG).
Lijek se ne nalazi na esencijalnoj listi, a jedno pakovanje košta čak 900 KM, a ta doza može biti samo 10 dana.
Dakle, za jednomjesečno liječenje Ajle Turić, odnosno samo za ovaj lijek, je potrebno 2.700 KM, bez ostalih, u ovom slučaju “sitnih troškova”; aspiriranje, kisik, zavoji, kao i za poseban režim ishrane.

Majka Amira je nezaposlena, i od početka bolesti kćerke Ajle ona je vezana samo za nju.
Otac Mehmed, je na evidenciji Biroa za zapošljavanje, a važi za jednog od najboljih tokara u Kalesiji i šire. Mehmed je (nezvanično) vlasnik, najljepšeg svojeručnog potpisa na području općine Kalesija.

Potpis Mehmeda Turića

Izvor prihoda ove porodice je kućna radionica, gdje nadaleko poznatom majstoru donose alate, za koje, kako su nam potvrdili neki od njegovih mušterija, često samo Mehmed ima rješenje.

Nakon zadnje dijagnoze za Ajlu, i čestih posjeta ljekarima, na ulazu u avliju se smjenjuju natpisi; “Otiš'o sam u Tuzlu” i “Ne primam više poslove radi odlaska na odmor”.

“Odmor” za majstora Mehmeda i suprugu Amiru jesu posjete doktorima.

Upravo je nova dijagnoza kod Ajle natjerala oca Mehmeda da, konačno, prihvati pomoć Centra za socijalni rad Kalesija.
Kako nam je potvrđeno od uposlenika ove ustanove, CZSR Kalesija je proteklih godina nudio pomoć ovoj porodici, koju je to sljedovalo zbog zdravstvenog stanja Ajle, ali je Mehmed to odbijao sa riječima “Dajte nekome kome je preče, ja još uvijek mogu obzbijditi sredstva za njeno liječenje”.

I mogao je, sve dok nije saznao da je za novi lijek Stiripentol (Diacomit) svakih deset dana potrebno izdvojiti čak 900 KM.

U akciju prikupljanja novčanih sredstava veoma brz se uključio veliki broj komšija i građana sa područja općine Kalesija.
Osim pomoći ustanove Centar za socijalni rad, u akciju se uključio i džemat Prnjavor, ali i brojni sindikati radnika preduzeća, preduzeća, te veliki broj osoba koji se odazvao na ovaj Apel.

 • Otvoren je i žiro-račun za prikupljanje novčanih sredstava za liječenje Ajle Turić, koja će 14.oktobra napuniti 13 godina.
  (POGLEDAJTE SLIKU) 
  Osim novčan pomoći za lijekove, koja je neophodna, Ajli su potrebna specijalna kolica, koju roditelji pokušvaju nabaviti već duže vrijeme.
  Iako su se ponadali da će ih dobiti nakon operacije u Sarajevu, Ajli su potrebna nešto veća kolica od onih dječijih.
  Kolica koja su potrebna Ajli su nešto dugačija od kolica za osobe sa invaliditetom, jer imaju i nslonjač za glavu, bez kojeg Ajla ne bi mogla u “standardna” kolica, kao i posebno prilagođeni dio za noge.
  (POGLEDAJTE SLIKU)
  Također, iako roditelji imaju danonoćni nadzor kod Ajle i ne smeta im što djevojčica leži na običnom ležaju/krevetu, “posao” bi im u mnogome olakšao krevet kakav se koristi u bolnicama.

  Kolica kakva su potrebna Ajli, ali nešto veća

  — Za sve informacije o liječenju Ajle Turić možete saznati na broj telefona; 00387 61 287 426, ili putem Facebook stranice
  Apel za pomoć Turić Ajli, te FB stranice
  Džemat Prnjavor.

(NKP.ba)

PODIJELI