PODIJELI

Raduje činjenica da je i vladajuća struktura shvatila snagu naroda. To se može jasno primjetiti na izlaganjima i “stavovima” predstavnika većine u OV Kalesija, koji su na jučerašnjoj sjednici bili dijametralno-oprečni onima koje su zastupali na Kolegiju, na kojem se određivao datum za istu. Otprilike, da se ima jedno mišljenje iza zatvorenih vrata, a sasvim drugo kada se izađe pred sud javnosti, odnosno naših dragih Kalesijski i Kalesijaca.

Jučerašnja sjednica je pokazala paradoks postojeće situacije. Resorni ministar, u slobodno vrijeme djelitelj moralnih pridika, je to opisao u jednoj rečenici: Sve je po zakonu, a ništa nije u redu! A nije ni njemu svaku vjerovat’ pošto čovjek ne zna ni ko ga je pozvao. Da paradoks bude veći, tu se pojavljuje žrtva da brani dželata svoga. Neko se potrudi da stane u zaštitu lokalnog prijevoznika, a i njen predstavnik iskoristi momenat svoje slave za govornicom kako bi nastavio u ministrovom stilu, da visokim tonom izvede prisutne na “Pravi put”.

Nakon dugog zasjedanja Kolegija OV ponuđeni su prijedlozi zaključaka koji su jednoglasno usvojeni. Sve bi to poslalo lijepu sliku o našem jedinstvenom stavu, kada su naši građani u pitanju, samo da vladajuća većina, pod dirigentskom palicom Prvog čovjeka Općine, nije odbila prihvatiti zaključke koje su ponuđeni od strane onih koji su zaslužni za sazivanje sjednice uopće.

Naš prijedlog zaključaka je bio sljedeći:

1. Donošenje izmjene Regulacionog plana koja će onemogućiti izgradnju privatne autobuske stanice, te da se stavi van snage Odluka o utvrđivanju lokacije za gradsku i prigradsku stanicu u Kalesiji po hitnom postupku
2. Objaviti novi Javni poziv za izbor drugog operatera koji će staviti u funkciju općinsku autobusku stanicu koja je davno sagrađena
Prethodna dva zaključka bi onemogućila monopol na cijene prijevoza, i bile bi kontramjera onima koji su spremni da na račun građana ostvaruju ekstra profit zbog monopolističkog položaja. Ali da su vijećnici većine glasali za ovakve zaključke onda bi to dugoročno poremetilo planove onih koji su “bacili oko” na lokaciju postojeće stanice koja graniči sa parcelom na kojoj se već izvode građevinski radovi, a vrijeme će pokazati kome i čijoj firmi će taj objekat služiti.

Također smo predlagali:
3. Da se sprovede anketa među građanima Općine Kalesija o novonastaloj situaciji

Za ovaj zaključak ste konstatovali da je glupo pitati narod o tome da li su za nižu ili veću cijenu prijevoza. Po vašoj percepciji možda ste u pravu, vi još uvijek mislite da narod ne zna.

I naš posljednji zaključak je glasio:
4. Da se predviđeni iznos u Budžetu u visini od 20.000KM predviđen za su finansiranje prijevoza djece usmjeri za onu djecu koja putuju iz mjesta za koja je ustanovljena nerentabilnost održavanja organiziranog prijevoza
I ovaj naš zaključak ste glatko, bez obrazloženja odbili

Dolazimo do krucijalnog zaključka, vi ste se prihvatili svoje uloge u predstavi za javnost, kako bi se činilo da vam je stalo. No, u principu, glasali ste za zaključke koji nemaju nikakvu pravnu snagu, a odbili ste one koji su mogli utjecati na povoljan ishod i izlaz iz novonastale situacije, koju ste sami uzrokovali.
Slušali smo o vizijama Općine u Službi građana a dobili smo Općinu u Službi tajkuna.

Press služba OO SDA Kalesija

——

Kompletan tok Tematske sjednice možete pogledati na linku ispod…

VEZANA VIJEST
UŽIVO/ Tematska sjednica: Općinsko vijeće Kalesija danas raspravlja o poskupljenju autobuskih karti (20.09.2019.)

(NKP.ba)

PODIJELI