Sead Džafić finansira rekonstrukciju i dogradnju škole u Donjim Raincima: Vrijednost projekta...

Sead Džafić finansira rekonstrukciju i dogradnju škole u Donjim Raincima: Vrijednost projekta 184.000 KM, radovi počinju po završetku školske godine

376
0
SHARE

sead dz skola rainci donji 2

U subotu (4. juna 2016.) u Donjim Raincima održan je Zbor građana ove mjesne zajednice, na kojem je uz prisustvo predstavnika škole i Vijeća roditelja i donatora Seada Džafića, donijeta odluka da se krene u realizaciju projekta rekonstrukcije i adaptacije područne škole u ovom mjestu.

Da podsjetimo, zbog izuzetno loših uslova za đake u ovoj školi a prije svega zbog vlage, prokišnjavanja i još nekih drugih neadekvatnih higijenskih uslova, od ranije je iskazana potreba da se škola renovira. Bila je pokrenuta i akcija prikupljanja sredstava za njenu adaptaciju, koju je u ime Vijeća roditelja vodio Elvedin Suljkanović i kojom su obezbijeđena određena sredstva, međutim pokazalo se da je do realizacije ovog projekta moglo doći tek kada se kao donator pojavio Sead Džafić.

sead dz skola rainci donji 1

Na skupu je izabran i Građevinski odbor u sastavu: Sakib Husejnović, Elvedin Suljkanović, Zijad Požegić, Hasan Paloš i Nermin ef. Spahić.
Građevinski odbor je odmah krenuo sa radom i već u nedjelju održao prvi radni sastanak, na kojem su uz prisustvo donatora Džafića i projektanta Zijada Požegića razriješen značajan dio pitanja za početak realizacije projekta. Ovom dogradnjom i rekonstrukcijom, osim neuporedivo boljih uslova za učenike i osoblje škole, obezbijediće se i dvije dodatne učionice za ovu školu.
Radovi mogu početi odmah po završetku nastave u ovoj školskoj godini. Predračunom ovog projekta predviđeno je da će njegova realizacija koštati oko 184 hiljade maraka.

sead dz skola rainci donji 3
sead dz skola rainci donji 4

Povodom ove najnovije donacije, istaknuti kalesijski privrednik i humanista Sead Džafić je izjavio:
“Kada sam od predstavnika vijeća roditelja saznao za loše uslove u ovoj školi i potrebu njenog renoviranja, nisam puno razmišljao da ja budem donator. Živimo u 21. vijeku i naša djeca zaslužuju da u imaju uslove primjerene današnjem vremenu. Naravno razlog više je što je ovo i moja škola, i što sam u ovoj školi naučio prva slova i stekao prva znanja”.

VEZANA VIJEST
FOTO/ Sead Džafić započeo obnovu džamije u čijoj izgradnji je učestovao njegov otac: Sa zadnjim školskim zvonom počinju i radovi na rekonstrukciji škole (24.05.2016.)

.
(ZemanKalesija/ NKP.ba)