Sumeja Ramić, ponos Kalesije: Učenik generacije u osnovnom i srednjem obrazovanju, Medicinski...

Sumeja Ramić, ponos Kalesije: Učenik generacije u osnovnom i srednjem obrazovanju, Medicinski fakultet završila prije 24. rođendana

17389
0
SHARE

Iako Kalesija već godinama redovno puni crne, ali veoma “popularne”, rubike u medijima, nekako se stidljvio pominju događaji na koje bi trebala biti ponosna cijela BiH, te svako onaj ko Bosnu i Hercegovinu smatra svojom domovinom.
Kalesija u proteklih nekoliko decenija iznjedrila veliki broj uspješnih osoba, a na tom broju bi im mogli pozavidjeti i mnogo veći gradovi.

  • Jedna od njih je svakako i Sumeja Ramić, koja je prije nekoliko dana položila posljednji ispit (6. godina) na Medicinskom fakultetu u Tuzli, i to prije svog 24. rođendana.
    Sumeja je već ostavila traga u školstvu na području TK, kao i kao predstavnica akademske zajednice na svjetskim Kongresima, a ono što već sada možemo reći – njeno vrijeme tek dolazi…
Sumeja sa roditeljima i sestrama: Učenik generacije u osnovnom i srednjem obrazovanju, Medicinski fakultet završila sa 10-kom
Sumeja sa roditeljima i sestrama: Učenik generacije u osnovnom i srednjem obrazovanju, Medicinski fakultet završila sa 10-kom

Sumeja Ramić, kćerka Hasana i Enise, rođena je 28.02.1993.
Osnovno obrzovanje je pohađala u Kalesiji, gdje je u školskoj 2006/2007 proglašena za učenika generacije. Nakon toga je upisala Medicinsku školu u Tuzli, koju završava u školskoj 2010/2011 kao učenik generacije.
Medicinski fakultet u Tuzli upisuje u akademskoj 2011/2012, kada je na prijemnom ispitu zauzela 3. mjesto među nekoliko stotina zainteresovanih za studij Medicine.

Zadnji ispit na Medicinskom fakultetu, iz predmeta Sudska medicina, položila je 24. februara 2017., kao treća u generaciji, par dana prije svog 24. rođendana, čime je zasigurno jedna od najmlađih doktorica ovog fakulteta.
Vrijedi istaći da je tokom redovnog studija imala prosjek ocjena preko 9.50, pri čemu je na završnoj godini briljirala i završila sa prosječnom ocjenom 10.00.

U XII semestru, odmah po završetku zadnjeg ispita, obavlja klinički staž u okviru UKC-a Tuzla, Doma zdravlja Tuzla i Zavoda za javno zdravstvo TK-a, nakon čega će ispuniti u potpunosti uslove za sticanje zvanja doktor medicine.

SUMEJA RAMIC DR 01

Tokom studiranja, Sumeja je aktivno sudjelovala u velikom broju projekata, koje je realizovao Mediicnski fakultet u Tuzli, kao što su Prevencija karcinoma grlića maternice i obilježavanju Sedmice prevencije melanoma.
Prisustvovala je I Kongresu o debljini u BiH, Prvom neonatološkom simpozijumu “Dan za novorođenče”, I Simpozijumu Oftalmologa BiH, I Simpozijumu urgentne medicine FBiH, te Devetim tuzlanskim neurološkim susretima.
Svakako da je to dokaz da bh. studenti medicine prate evropske i svjetske trendove, a Sumeja je bila redovan predstavnik tuzlanskog Medicinskog fakulteta.
Također, ućestvovala je i na internacionalnim kongresima studenata medicine u Berlinu (Njemačka), Leiden (Holandija), te Porto (Portugal) sa studentskim radovima iz područja ginekologije i oftalmologije.

Kako nam je kazala, Sumeja želi još napredovati u akademskoj karijeri, te nakon završetka stažiranja želi napredovati u struci.

Sumeji, ali i njenim roditeljima, koji su joj ogromna podrška u sticanju znanja već punih 18 godina, upućujemo iskrene čestitke.
Kalesija svakako može biti ponosna na Sumeju Ramić, a NKP.BA će njenu karijeru svakako sa zadovoljstvom i dalje pratiti.

(NKP.ba)