PODIJELI

U četvrtak (02.02.2017.) u velikoj sali BKC-a i Gradske biblioteke u Kalesiji je održana promocija četvrtog broja “ŠEHERDŽIK”, časopisa za kulturnu historiju Gornje Spreče.
Orgaizatori su BZK Preporod Kalesija/Osmaci i Udruženje prognanika Gornja Spreča Kalesija.

Promotori četvrtog izdanja Šehrddžika su bili; Prof. Dr. Salih Kulenović, magistar Rusmir Djedović i urednici magistar Dževad Tosunbegović i profesor Samir Halilović.

IMG_4977

U ovom broju Časopisa radovi se najvećoj mjeri odnose se na kulturno-historijsko naslijeđe Gornje Spreče i zvorničkog Podrinja sa posebnim osvrtom na dovišta i naučni skup koji je održan 4. septembra 2015. godine u Šeheru kod Kalesije u sklopu Kulturno – vjerske manifestacije „Dovište Orlić – Pašin put“. Oživljavanje ove manifestacije ima izuzetan značaj za područje na razmeđu općina Kalesije, Zvornika, Osmaka i Sapne, posebno sa aspekta održivog povratka Bošnjaka na ovo područje.

Posebnu pažnju zaslužuje afirmisani autor Rusmir Djedović sa svojim istraživačkim radom „Historijsko-geografska istraživanja naselja Šeherdžika“, kojim je dao značajan prilog upoznavanju prošlosti naselja Šehera kod Kalesije, koje je u XVI i XVII stoljeću bilo sjedište nahije Birač u Bosanskom sandžaku.

Pored navedenog, u Časopisu se nalazi rad o otvorenju mosta na Spreči kod Kalesije, zadužbini ovovremenog kalesijskog legatora Seada Džafića, kao i rad o izvornoj muzici kalesijskog kraja kojim se nastoji podstaći afirmacija ali i studiozniji pristup i izučavanje ove muzike, čija ekspanzija je iznova počela krajem šezdesetih godina i bila izuzetno popularna u cijeloj Bosni i Hercegovini i tadašnjoj Jugoslaviji, a tome su svakako najviše doprinijeli članovi Kalesijske trojke, ali i muzičari i druge izvorne grupe iz Kalesije i drugih krajeva.

IMG_4965

Izdavači su BZK Preporod Kalesija/Osmaci i Udruženje prognanika Gornja Spreča.
Pokrovitelji su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Općina Kalesija – Općinski načelnik.

(NKP.ba)

PODIJELI