PODIJELI

U petak (15.11.2019.) na stadionu Bilino polje u Zenici će se odigrat utakmica 9. kola kvalifikacija za odlazak na Euro 2020.godine.
Iako su ove kvalifikacije izgubljene za našu reprezentaciju, Italija u 8 utakmica ima svih 8 pobjeda, te u preostale dvije utakmice žele potvrditi svoje najuspješnije kvalifikacije.
Zbog toga u Italiji vlada veliko interesovanje javnosti za ovu utakmicu.

Luca Bianchin, novinar La Gazzetta dello Sport, u srijedu (13.novembra) je boravio u Kalesiji kako bi napravio reportažu o Miralemu Pjaniću, zvijezdi Juventusa, za kojeg i sam kaže da je “prva violina” i trenutno najbolji igrač prvaka Italije,  čak i važniji za igru ekipe od Ronalda, te da je Juventus jedan najvećih favorita za osvajanje Lige prvaka ove sezone.

Luca Bianchin je preko novinara televizije N1, Harisa Mrkonje, dobio preporuku da ga u Kalesiji dočeka novinar Fahrudin Sinanović, koji prati karijeru Miralema Pjanića još od vremena kada je igrao za Metz, kada se nagovještavalo da li će Mire nastupati za reprezentaciju Luxemburga ili Francuske.
Važnu ulogu je tada odigrao Sinan Sinanović, koji je na neki način jedan od najzaslužnijih što je Mire zaigrao za BiH, a sve što se dešavalo nakon toga je jedna fudbalska bajka.

Fahrudin Sinanović je novinara “Gazzete” dočekao u restoranu POLO, u društvu Admira Karića (NKP.ba) i bračnog para Vildan i Esadina Ušćuplić.
Esadina odlično govori italijanski jezik, te je bila u ulozi prevodioca, pa je i sam Luca bio više nego pozitivno iznenađen dočekom i pristupom domaćina.

Luca Bianchin

Nakon što je novinar Gazzete dobio neke nove informacije o Miralemu, odnosno kako je njegov otac Fahrudin zahvaljujući jednogodišnjem sinu Miralemu dobio “ispisnicu” iz zvorničke Drine kako bi nastavio igrati fudbal u Luxemburgu, druženje sa Lucom je nastavljeno u Miralemom mjestu, Pjanići – Rainci Gornji.
Tu je dočekan od strane Halida, Miralemovog amidže, koji je provodio mnogo vremena sa njim dok su otac Fahrudin i majka Fatima bili odsutni od kuće.
Tu je bio rođak i imenjak Miralema Pjanića, efendija (imam) u lokalnom džematu Rainci Gornji, koji je ispričao svoje anegdote kako je zbog istog imena i prezimena imao problema sa fanovima na Facebooku, ali i kako je igrajući fudbal u nižim ligama privlačio pažnju prisutnih.
Na jednom od turnira mnogi su bili oduševljeni kada je najavljen dolazak Miralema Pjanića.
Miralem Pjanić je i došao, i to u kompletnoj sportskoj opremi, ali…

Miralem Pjanić i Miralem Pjanić

Miralem Pjanić je ime Kalesije pronio kroz cijeli svijet, i svakako je jedan od najpoznatijih “ambasadora” BiH širom svijeta.
I ove sezone igra odlično u Juventusu, a domaći ljubitelji fudbala se nadaju da će reprezentaciju BiH nakon SP u Brazilu 2014.godine odvesti barem na još jedno veliko takmičenje.

Pored Miretovih uspjeha sa sportskom terenu, Kalesijci svakako priželjkuju i druženje sa jednim od najboljij fudbalera svijet, a to bi naročito obradovalo najmlađe.

(NKP.ba)

 

PODIJELI