VIDEO/ Do kada će građani Kalesije čekati na popravak (nabavku novog?!) RTG...

VIDEO/ Do kada će građani Kalesije čekati na popravak (nabavku novog?!) RTG aparata? Čak se i nalazi krvi ne mogu (u cjelosti) uraditi u JZU Dom zdravlja Kalesija?

988
0
SHARE

Na zadnjoj redovnoj sjednici OV Kalesija (23.09.2021.) vijećnik Mujo Mujkić (NiP) je uputio vijećničko pitanje – Zbog čega već pola godina ne radi Rendgen aparat (RTG) i koji su razlozi loše higijenske situacije u objektu i dvorištu JZU Dom zdravlja Kalesija, te zbog čega je izmješteno vakcinisanje iz Graqdske dvorane u tijesne prostorije Doma zdravlja?

Naime, već mjesecima (nezvanično od marta mjeseca ove godine) ne radi jedan od najvažnijih dijagnostičkih aparata u vrijeme pandemije COVID-19.
Također, Mujkić je upozorio na loštu higijensku situaciju u objektu i oko objekta, a nedavno je naš portal objavio i kakav dim izlazi iz dimnjaka kotlovnice ove javne ustanove, kojim su ugroženi svi uposlenici ove ustanove, ali i stanari i svakodnevni gosti u centru Kalesije.

Nedavno imenovani v.d. direktor, dr. Ahmet Tuzlak, je, stiče se dojam, žrtva lošeg političkog ambijenta u Kalesiji, jer činjenica je da lokalna politika odlučuje sve važne stvari za JZU Dom zdravlja Kalesija.
„Naslijeđe“ prethodnika koje koje je zatekao dr. Tuzlak nikako ne ide na ruku, kako za dr. Tuzlaka, još više za građane Kalesije koji koriste usluge Doma zdravlja.

Činjenica je da je novi direktor zatekao neispravan aparat, a još u toku sjednice na kojoj je postavljeno navedeno pitanje, predsjednik UO JZU Dom zdravlja Kalesija (Hajrudin Huseinović) je djelimično dao usmeni odgovor, rekavši da je problem davno evidentiran i da se sprovede sve procedure. Prema njegovim riječima nabavka ovog aparata je prioritet prihvaćen od Kantona, ali se moraju sprovesti procedure javni nabavki.
Kako je istakao predsjednik UO, do naredne sjednice će biti dostavljen pisani odgovor na pitanje vijećnika Mujkića, u kojem će se dati detaljan odgovor, a Huseinović se kao predsjednik UO „obavezao“ da će skrenuti pažnju na pitanje higijene u kompleksu Doma zdravlja, te da će biti dostavljena informacija zbog čega je izmještena lokacija vakcinisanja (nezvanično, zbog nedostatka grijanja u Gradskoj dvorani vakcinisanje tokom jeseni i zime će biti u prostorijama centralne zgrade Doma zdravlja Kalesija i Ambulante u Tojšićima).

  • Navedeni problem nedostatka Rendgen aparata (RTG) građani Kalesije itekako osjete.
    Brojni građani su prinuđeni ići u privatne klinike i plaćati preglede, ili pak sa uputnicama na duga čekanja na UKC Tuzla.
    Oni koji nemaju novca za pregled i „hodanje“ idu kući… Čekaju neka bolja vremena. A zdravstveno stanje ostaje pod veliki pitanjem.

Povodom gore navedenog i na adresu portala NKP.ba su se javljali brojni građani Kalesije, zamolivši da objavimo njihove probleme.
Ipak, odlučili smo se umjesto pojedinačnih priča objaviti generalni problem.

Također, protekle dvije sedmice, a izvjesno je da problem neće biti riješen do kraja ove sedmice, u Laboratoriju DZ Kalesija ne rade, ili djelimično rade, nalaze krvi.
I za ovo, vele pacijenti, dobijaju preporuke da idu u privatne klinike.

Za veliki broj usluga u Domu zdravlja pacijenti se šalju u apoteke da kupe, pa se postavlja opravdano pitanje – Zbog čega postoje JAVNE ZDRAVSTVENE USTANOVE ako se za većinu usluga pacijenti usmjeravaju na privatne ustanove sa svakoraznim uslugama…

  • — NKP.ba će i u narednom periodu pratiti aktuelnosti oko navedenih problema, pratićemo odgovore nadležnih i odgovornih, kao i rekacije građana/pacijenata, koji bi trebali biti na prvom mjestu.

(NKP.ba)