Jednostavno i ukusno: Recept za slane rolate koji će vas oduševiti

Jednostavno i ukusno: Recept za slane rolate koji će vas oduševiti

498
0
SHARE
  • Za vrijeme ramazana, iftar je trenutak u kojem se okupljamo s porodicom i prijateljima, uživamo u ukusnoj hrani i zajedničkim trenucima.

Slani rolat savršen je izbor za početak obroka – lagan, ukusan i jednostavan za pripremu.

Sastojke možete prilagoditi prema vašim željama i dostupnim namirnicama.Bilo da ga poslužite kao predjelo ili glavno jelo, sigurno će oduševiti vaše goste i obogatiti iftarsku trpezu.

Uživajte u ovom brzom i ukusnom receptu koji će svakako postati favorit na vašem stolu.

  • Sastojci:

6 jaja
ravna kašičica soli
200 ml jogurta
200 ml vode
100 ml ulja
500 g kora ( 7 kora u jedan rolat )

  • Nadjev:

500 g sitnog sira
200 g kisele pavlake
prstohvat – dva soli
150 g šunke
3 kisela krastavčića
100 g kulena
1 kašika ajvara

  • Priprema:

Ulupati jaja sa solju, pa dodati ulje, vodu i jogurt i miješati dok se sve ne poveže. Podijeliti kore na 2 dijela. Obično u paketu se nalazi 14 do 16 kora, a u jedan rolat ide 7 kora, ako su tanke može i 8. Podijeliti i prelaz na 2 dijela. Uključiti rernu na 200 stepeni. U pleh od rerne staviti papir za pečenje i preko prvu koru, preliti sa pola kutlače preliva i premazati, tako slagati kore jednu na drugu premazujući prelivom dok se potroši prvi dio kora i prvi dio preliva.

Premazuje se i gornja kora koju na kraju pospemo po želji susamom ili lanom.

Peći 15 – 20 minuta. Na kraju pečenja dobijate koru za slani rolat. Pečenu koru staviti na krpu zajedno sa papirom. Koru okrenete naopako pa uvijete sve zajedno sa papirom, pa onda sve zajedno sa krpom. Ostavite da se hladi.

Dok se kore peku vi napravite nadjev. Pomiješati sir, pavlaku i so. Podijeliti na 2 dijela. U jedan staviti šunku i krastavčiće, a u drugi dio kašiku ajvara i isjeckan kulen.

Po želji možete da pravite i drugačije punjenje.

Kada se sve ohladi jednim nadjevom namažite jednu koru, a drugim nadjevom drugu i sve ponovo u papir zavijte. Držite u frižideru, u papiru do posluženja.

 

(NKP.ba)