BKC: Promocija knjige “TOJŠIĆI od srednjeg vijeka do 1958. godine” (subota, 27.10.2018.)

BKC: Promocija knjige “TOJŠIĆI od srednjeg vijeka do 1958. godine” (subota, 27.10.2018.)

653
0
SHARE

U subotu, 27. Oktobra 2018. godine, sa početkom u 19,00 sati, u velikoj Sali kalesijskog BKC-a, bit će održana promocija knjige “TOJŠIĆI od srednjeg vijeka do 1958. godine.”
Autor knjige je Damir Bošnjaković, a izdavači su JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, Arhiv Tuzlanskog Kantona i savremene historije Tuzla.

Iako bez gradske aglomeracije srednjovjekovnog tipa, Tojšići su i bez toga imali dovoljno povijesne dinamičnosti da doprinesu ukupnom privrednom razvoju i kulturnom procvatu BiH. Različiti kulturni slojevi na prostoru tojškog kraja svjedoče o tome. Bogatstvo artefakata pronađenih na gradini u Mešanovićima, zatim originalni motivi na stećcima ovog kraja te postojanje aktivnih puteva od privrednog značaja za prostor sjeveroistočne Bosne govore o važnosti ovog mjesta. Posebno privlači pažnju privredna ekspanzija Tojšića poslije Drugog svjetskog rata te razvoj obrazovanja. Uprkos tome, 1958.godine dolazi do prestanka privrednog razvoja ovog mjesta izazvanog administrativnim promjenama u tuzlanskom srezu…

O tome i drugim važnim momentima iz bogate prošlosti Tojšića i okoline pročitajte u knjizi autora Damira Bošnjakovića: “Tojšići od srednjeg vijeka do 1958. godine”.

(NKP.ba)