Građani nisu dužni plaćati ilegalan parking u Kalesiji: Kome odlazi 100.000 KM...

Građani nisu dužni plaćati ilegalan parking u Kalesiji: Kome odlazi 100.000 KM godišnje?!

243
0
SHARE

Nakon 24. redovne sjednice Općinskog vijeća Kalesija, koja je održana 26. marta, na NKP.ba smo pisali o nekoliko veoma zanimljivih tema koje, nažalost, nisu zanimljive većini vijećnika.

POVEZAN SADRŽAJ
– Izvještaj sa 24. redovne sjednica OV Kalesija
– Evo za koga ste glasali: Kalesijski vijećnici u predizbornoj kampanji PROTIV, u vijećničkim klupama ZA
— Zbog čega Općina Kalesija ne izdaje građevinske dozvole za stambene i poslovne objekte?!
—- Hoće li Općina Kalesija novac za političke stranke usmjeriti za nezaposlene i obespravljene radnike?!

parking kalesija
Problem parkinga u centru Kalesije je jedan od najznačajnijih problema o kojima vijećnici, ali i građani, (ne)diskutuju proteklih godina.

Iako je u jednom dijelu grada riješen problem parkinga, barem kada je u pitanju njegovo obilježavanje, u centru Kalesije postoje dva velika parkinga na kojima se svakodnevno smjenjuje na stotine automobila.

Parkinzi se nalaze na mjestu gdje su se nekada nalazile dvije zgrade koje su porušene i zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa na tim mjestima nisu dozvoljeni nikakvi radovi.
Nisu dozvoljeni radovi, ali je „neko“ dozvolio „nekome“ da naplaćuje parking građanima, iako taj prostor nije obilježen.
Održavanje istog također ne postoji, pa je tako u jesen i zimu parking prekriven vodom i blatom, dok je u ljetnim danima količina prašine nepodnošljiva i obično nakon plaćenog parkinga gosti posjete i autopraonu.

Mujo Mujkić: Građani nisu dužni plaćati parking ukoliko ne dobiju fiskalni račun
Mujo Mujkić: Građani nisu dužni plaćati parking ukoliko ne dobiju fiskalni račun

Na zadnjoj sjednici OV (26.marta), Mujo Mujkić, vijećnik SDA, je ponovo pitao dokle se došlo sa realizacijom projekta o naplati parkinga u centru Kalesije.
Naime, na sjednici OV Kalesija održanoj 28.2.2013. godine, usvojena je inicijativa o realizaciji projekta naplate parkinga u centru Kalesije.
Ipak, do sada, očigledno, nisu poduzete nikakve mjere kako bi se ovo pitanje pomjerilo sa mrtve tačke.

Da li će Mujkić, odnosno građani Općine Kalesija, dobiti bilo kakav odgovor na narednoj sjednici Općinskog vijeća?

Naplata parkinga na ilegalan način
Naplata parkinga na ilegalan način


Mujkić: Građani nisu dužni plaćati ilegalan parking u centru Kalesije


„Građani Kalesije plaćaju divlji parking u centru grada. Nije problem naplata parkinga, ali jeste problem što račun koji dobije vlasnik automobila nije fiskalni, pa od toga nikave koristi nema Općina, odnosno građani općine Kalesija.
Građani nisu dužni plaćati parking na takav način, ali im se i dalje ilegalano naplaćuje parking“ – govori Mujo Mujkić.

Novac od parkinga ide na ime radnih vojnih invalida (RVI), ali, kako tvrdi Mujkić, sve kontrolišu dva čovjeka.

„Naravno da nemam ništa protiv toga da novac od parkinga ide za RVI, ali da to ide preko Općine. Kome je podnesen izvještaj o radu ovih parkinga, odnosno o kojoj količini novca je riječ na godišnjem nivou?
Riječ je o najmanje 100.000 KM. Općina bi od toga imala korist kada bi se naplatio barem PDV.
Jednostavno, ne postoji Odluka kojom je definisana naplata parkinga u Kalesiji, i to građani trebaju da znaju. Lično sam tražio od čovjeka koji naplaćuje parking da zovne policiju, ili nekoga nadležnog ko bi me mogao kazniti ukoliko je to što oni rade legalno  – govori Mujkić.

Instalirati „parkomate“ i(li) zaposliti nekoliko osoba

Već nekoliko godina postoji ideja da se naplaćuje parking u centru Kalesije na način na koji je to riješeno u gotovo svim gradovima.
Pored dva „divlja“ parkinga, u Kalesiji je registrovano (i obilježeno) 430 parking mjesta.

centar kalesija

Postavljanje jednog „parkomata“ košta nekoliko hiljada KM, ali bi isti bili otplaćeni za nekoliko mjeseci.

Druga opcija, koja je prema riječima Mujkića još prihvatljivija, jeste da se zaposli nekoliko osoba koje bi naplaćivale parking u Kalesiji.
U tom slučaju, ovaj posao bi mogli raditi i ratni vojni invalidi, u čije ime se i naplaćuje „divlji“ parking u Kalesiji.

Novac od parkinga bi mogao biti usmjeren u mnoge razvojne projekte u Kalesiji, a jedna od ideja jeste da se dio novca usmjeri za sportske kolektive u Kalesiji.

NKP.ba će u narednom periodu i dalje pisati o ovoj temi, a iskreno se nadamo da ćemo do odgovora doći već na narednoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija, zakazanoj za 30. april.

.
(NKP.ba)