PODIJELI

Za subotu (29. februara 2020.) je zakazana Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH, stoji na Pozivnici Organizacionog odbora za obilježavanja datuma i događaja značajnih za obilježavanje na području općine Kalesija.

Zauzeti vijećnici, koji su prije 3 godine i četiri mjeseca položili svečanu zakletvu da će zastupati interese svih građana općine Kalesija, pri tome poštujući sve zakone, pravilnike i odredbe, na sve načine gledaju kako “uštediti” na svom vremenu i prilagoditi svojim obavezama.
Januarska sjednica Općinskog vijeća je, umjesto zadnje subote u mjesecu, održana početkom februara. Tako da nema ni redovne “februarske” sjednice.

Zakazana Svečana sjednica/akademija povodom Dana nezavisnosti je kršenje ranije usvojene inicijative OV Kalesija.
Naime, u prošlom sazivu OV Kalesija vijećnik Hasan Ćorsuljić je uputio inicijativu da se svečane sjednice/akademije povodom značajnih datuma za Kalesiju i BiH održavaju na sami datum praznika, a nikako nekim drugim danom.
Bila je to jedna od rijetkih vijećničkih inicijativa koja je dobila jednoglasnu podršku vijećnika.

Podsjećamo, zbog državnih praznika koji bi bili za vikend, Općinsko vijeće je održavalo Svečane sjednice/Akademije zadnjeg radnog dana u sedmici.
Zbog toga je vijećnik Ćorsuljić u prošlom mandatu zatražio da se takve sjednice održavaju isključivo na datum praznika, kako bi samo obilježavanje imalo smisla, a i pokazalo poštovanje prema državnim praznicima.

  • Ipak, aktuelno Općinsko vijeće, odnosno parlamentarna većina okupljena oko načelnika, je u protekle tri godine pokazalo da ne poštuje mnogo toga, te da sa “14 ručica” u OV mogu sve, pa vjerovatno i sami smatraju da kršenje jedne usvojene inicijative nije veliki propust.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je 1.mart, nedjelja, a prema odluci Vlade FBiH neradni dan na području Federacije BiH je i ponedjeljak, 2.marta.

Zbog čega će se, uprkos ranijoj odluci OV Kalesija, Dan nezavisnosti BiH obilježavati 29.februara, nije obrazloženo.

  • Za nadati se da će neko od predstavnika društvenog života u Kalesiji u nedjelju, 1. marta, barem simbolično u Kalesiji obilježiti Dan nezavisnosti BiH.
  • U ime portala NKP.ba, u nedjelju, 1.marta, na šehidsko spomen-obilježje ispred zgrade Općine Kalesija će biti položen jedan ljiljan i proučena Fatiha.

(NKP.ba)

PODIJELI