Poklon za kalesijske maturante u liku “trbušnih plesačica”: Ko je ih doveo?...

Poklon za kalesijske maturante u liku “trbušnih plesačica”: Ko je ih doveo? Ko je odgovoran? Zašto “predstava” nije prekinuta? Zbog čega nema reakcija?!

4051
0
SHARE

U petak (19.05.2017.), u sklopu redovnih školskih aktivnosti, održano je matursko večer učenika MSŠ Kalesija, njihovo posljednje zajedničko međusobno druženje, kao i druženje sa profesorima.
Druženju maturanata je prethodio tradicionalni ispraćaj maturanata u centru Kalesije, odnosno defile ispred školske zgrade, ulicama Kalesije, do restorana u kojem je Škola zakazala matursko večer.

Druženje maturananta sa profesorima u restoranu je počelo oko 19.30 sati.
Okupljene su zabavljali muzički gosti, što je bila praksa i svih prethodnih godina, kako kod srednjoškolskih maturanata, tako i kod osnovaca.
Poslije 22.oo sati u restoranu su ugašena svijetla, te je na mikrofon najavljeno da za maturante slijedi poklon iznenađenje od načelnika Seada Džafića.
Tada su na scenu stupili trrbušni plesači, tačnije jedna plesačica i jedan plesač.

Tada je krenuo delirijum, u pravom smislu te riječi, kod maturanata, koji su doslovno “preko stolova” trčali do bine, kako bi iz prvog reda gledali predstavu koju je za njih pripremio općinski načelnik.


(Na Facebook profilima i stranicama je niz sličnih fotografija, gdje se može viditi “delirijum” među učenicima.)

Pošto se radi o “Mješovitoj srednjoj školi”, među maturantima je bilo i učenika koji su završili treće razrede (zanatske škole), odnosno onih koji su maloljetni, što je cijeloj priči dalo dodatnu težinu. Naime, na fotografijama i video snimcima poslije maturkse večeri, se ogu viditi maloljetnici koji “kruže” oko plesačice, pa čak i sa flašama piva u rukama.

Boravak plesačica među (maloljentim) maturanatima možda i ne bi bio sporan da cjelokupna organizacija maturske večeri nije od strane MSŠ Kalesija, u sklopu planiranih redovnih školskih aktivnosti.

Iako je bilo profesora, ali u učenika, koji su negodovali zbog prisustva plesačica, te ih čak opisali kao “striptizete”, zvaničnih reakcija nije bilo.
“Poklon iznenđanje od načelnika Seada Džafića”, koji je, kako nam je potvrđeno, čak kratko boravio na maturskoj večeri u društvu menadžmenta škole, je i pet dana nakon toga ostalo bez skoro ikakve javne osude.

Ono što je prilično žalosno u cijeloj priči, jesu stavovi onih koji odobravaju ovakav događaj, koji tvrde da je “maturantima bilo lijepo”, i “maturante treba pitati za njihovo mišljenje”. Čak, neki su spremni reći da je “trbušni ples” i umjetnost, što bi trebalo biti kao opravdanje za pomenuti čin.
“Delirijum” (bunilo), kako na početku okarakterisasmo ponašanje maturanata, bi možda bio i najbolji opis stanja (maloljentih) maturanata, a upravo su nam tako njihovo ponašanje opisali i pojedini profesori.

  • Delirijum ili bunilo – je stanje konfuzije, često praćeno halucinacijama, deluzijom, emotivnom labilnošću i anksioznošću. Karakteriše se globalnom kognitivnom disfunkcijom praćenom fluktuacijom u bolesnikovoj svjesnosti i pažnji.Obično je rezultat promjena u cerebralnom metabolizmu nakon unošenja alkoholom ili drugim drogama, šokom ili vrućicom ili višestrukim etiologijama.


Da su maturanti, kako maloljetni tako i punoljetni, mimo školske aktivnosti obilježavanja maturske večeri posjetili neki od ugsotiteljskih objekata, vjerovatno da trbušne plesačice, i druge pojave, ne bi bile redmet intersovanja nikoga.
Ipak, nosilac aktivnosti maturske večeri je obrazovna (i odgojna) ustanova MSŠ Kalesija, te su trbušne plesačice za učenike mimo svih pedagoških normi, pa sa pravom postavljamo pitanja;
– Zašto nema (zvaničnih) reakcija profesora i menadžmenta škole (bez obzira da li za vrijeme nastupa plesačica, koji su nastupali u dva bloka, boravili u restoranu)?!
– Zašto nema reakcije od strane prosvjetnih radnika iz drugih škola?!
– Zašto nema reakcije Školskog odbora?
– Zašto nema reakcije od Vijeća roditelja?
– Zašto nema reakcije roditelja?!
– Zašto nema reakcije od strane Medžlisa IZ Kalesija (koji se prethodnih godina znao oglašiti i za “manje opasne” stvari)?!
– Zašto nema reakcije od strane brojnih udruženja na području općine Kalesija?
– Zašto nema reakcija političkih partija?! (Iako od svih prethodno nabrojanih imaju najmanje prava da drže “moralne lekcije”, zabrinjavajuće je da šute o slučaju koji se odigrao preko mladih osoba, u koje se često zaklinju, dok se oglašavaju za benigne stvari, koje osim vlastite promocije nemaju nikakav drugi smisao)?!

Mirsad Mehmedović, potpredsjednik “Komisije za obrazovanje, kulturu i sport” u Općini Kalesija
  • Ipak, ima i oni koji “rade svoj posao”: Općinska Komisija za obrazovanje, kulturu i sport poslala upit direktoru MSŠ Kalesija i općinskom načelniku!

Na čelu općinske “Komisije za obrazovanje, kulturu i sport” se nalazi vijećnik Asim Pars. U njegovom odsustvu, potpredsjednik Komisije, Mirsad Mehmedović, je sazvao sastanak Komisije pred održavanje 6. redovne sjednice Općinskog vijeća Kalesija.
Na dnevnom redu se našlo i pitanje “trbušnih plesačica za maturante MSŠ Kalesija”, pa je potpredsjednik Mehmedović pripremio pismo za direktora MSŠ Kalesija, Begu Hadžića, kao i za općisnkog načelnika Seada Džafića.

“Analizirajuči snimak koj traje nekoliko desetaka sekundi, Komisija je jednoglasno do ijela zaključak da organizacija i priređivanje takve zabave za maturante MSŠ Kalesija je protivno svim pedagoškim standardima i mjerama, a čime je nanesena i šteta ugledu naše općine u kantonu, federaciji i cijeloj Bosni i Hercegovini, posebno ako se ima na umu činjenica da se na zabavi nalazilo i mnogo maloljetnih lica” – stoji u pismu koje je “Komisija za obrazovanje, kulturu i sport” uputila direktoru MSŠ Kalesija i općinskom načelniku.

(FOTO PRILOG: Pismo za direktora MSŠ Kalesija i općinskog načelnika)

  • – Još jednom naglašavamo da je dovođenje trbušnih plesačica bio poklon iznenađenje od strane općinskog načelnika Seada Džafića, te da je isto najavljeno na mikrofon u restoranu pred više od stotinu svjedoka, pa se svakako očekuje obrazloženje zbog čega je načelnik odlučio da počasti kalesijske maturante (među kojima su i maloljtnici) baš na ovaj način, kao i zbog čeg je menadžment škole to dozvolio?
    Zbog čega ista “predstava” nije zaustavljena kada je bilo jasno da se radi o, prije svega, NEpedagoškom pristupu prema učenicima?!
    U utorak (23.maja) je biilo i matursko večer u OŠ Kalesija. Pored muzičkog gosta, “gost iznenađenja” za maturante osnovce je bio i Josip Pejaković, koji je boravio u Kalesiji povodom proslave obilježavanja Dana općine Kalesija.
    Načelnik je primjerom Pejakovića, koji je maturantima osnovcima na svoj način “otpjevao” stihove o Bosni i Hercegovini, pokazao da može uraditi i pravu stvar.

Nadamo se da će kalesijska javnost dobiti odgovor na navedena pitanja, ali i da će biti reakcije od strane onih koji su do sada na ovo trebali reagovati…

(NKP.ba)