17 GODINA: Formirane Oružane snage Bosne i Hercegovine

17 GODINA: Formirane Oružane snage Bosne i Hercegovine

238
0
SHARE

Na današnji dan 2006. godine, formirane su Jedinstvene Oružane snage Bosne i Hercegovine, nakon provedene reforme odbrambenog sistema i prenosa nadležnosti u oblasti odbrane s entitetskih na državni nivo.

Donošenjem i implementacijom Zakona o odbrani BiH, država Bosna i Hercegovina je postala odgovorna za osiguranje transparentne, demokratske i civilne kontrole nad Oružanim snagama BiH.

Vrhovnu komandu i kontrolu nad Oružanim snagama BiH ima Predsjedništvo Bosne i Hercegovine koje odluke donosi konsenzusom. Lanac komandovanja i kontrole nastavlja se do ministra odbrane BiH, zatim preko načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, komandanta Operativne komande i komandanta Komande za podršku do podređenih komandanata komandi i jedinica Oružanih snaga BiH

Centralna svečanost povodom Dana OSBiH

Povodom Dana OSBiH jučer je u kasarni “Rajlovac” održana Centralna svečanost kojoj su, osim zvaničnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, prisustvovali i predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić i Denis Bećirović.

 

Generalna direktorica za Evropu u Službi za vanjske poslove Evropske unije Angelina Ajhorst (Eichhorst), također je prisustvovala svečanosti, kao i ceremoniji primopredaje sanitetskih i transportnih vozila koje je Evropska unija donirala Deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH.

 

 

(NKP.BA)