PODIJELI

U Domu mladih danas je održano uručenje Odluka o dodjeli sredstava za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih. Ove godine 459 kandidata ispunilo je uslove za subvencioniranje.
Ovo je prva godina da niko ko je ispunio uslove neće ostati uskraćen za subvenciju.

“Prethodnih godina dešavalo se da više od stotinu ljudi koji ispunjavaju uslove ne dobiju sredstva, ali ove godine smo u potpunosti realizirali projekat da nijedna osoba koja je ispunjavala uslove nije ostala bez 10.000 KM kao subvenciju za rješavanje prvog stambenog pitanja”, rekao je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Damir Filipović.

Dodao je i kako deset hiljada marka nije novac koji može riješiti stambeno pitanje ali može biti od velike koristi mladim ljudima koji po prvi put rješavaju stambeno pitanje.

“To je novac koji može pomoći. Želio sam se potruditi da novac ostane u džepovima građana, a ne u nekim sumnjivim džepovima. Dali smo svoj maksimum. Ovog puta bih se zahvalio i ostalim članovima Vlade koji su na moje kontinuirano insistiranje da obezbijedim sredstva prihvatili izazav da ovo dovedemo do kraja”, kazao je Filipović.

Jedna od dobitnica sredstava za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih, Šejla Cocalić, kazala je da iako suma koja je dodijeljena nije dovoljna za rješavanje stambenog pitanja ipak znak da neko brine o mladima u našoj zemlji.

“Ovo nije iznos koji će riješiti stambeno pitanje, ovo nije iznos koji će riješiti čak ni dio stambenog pitanja ali je iznos koji vraća vjeru u postojanje života u ovoj zemlji. Hvala svima koji su dali svoj doprinos. Za mene je ovo vijest godine u kojoj je gotovo pet stotina mladih nešto dobilo, neko im je pružio ruku i rekao: ‘Vi živite ovdje, vi postojite ovdje.’ Nadam se da će ovakvi projekti zaživjeti i u ostalim bh. kantonima”, rekla je Cocalić.

Isplata sredstava će se izvršiti do kraja januara mjeseca.

(NKP.ba)

PODIJELI