PODIJELI

Na III redovnoj sjednici OV Kalesija, održanoj 29.04.2021., parlamentarna većina okupljena oko načelnika je usvojila Oduka o poticajima poljoprivrednoj proizvodnji u vrijednosti 100.000 (stotinu hiljada) KM., što je za 50.000 (pedeset hiljada) KM manje u odnosu na prethodne godine.

Ovakva odluka će najviše našteti građanima koji imaju stoku, da li farme i mini farme, ili tek za svoje potrebe. Naime, ukinuta je stavka koja predviđa novčanu naknadu za preminulu stoku, kojom se ublažavale posljedice barem na način da vlasnik dobije naknadu za neškodoljvio, ekološki i sanitarno prihvatljivo, uklanjanje životinje, odnosno odvoz i ukop na stočno groblje.

Na samoj sjednici vijećnici opozicije su žestoko protestovali, tražeći da se u Odluci planiraju ova sredstva.
Pored toga što su upozoravali da novi sadržaj Odluke ide u korist “velikim igračima” koji uzgajaju piliće i slično, koji su u nadređenom položaju u odnosu na “obične građane” koji usljed uginuća stoke ne mogu dobiti ni minimalna lsredstva, rukovodstvo Općine je upozoreno da će posljedice biti daleko veće, jer će mnoga uginuta stoka vjerovatno u narednom periodu završavati u potocima, rijekma i divljim deponijama, što može imati nesagledive posljedice.

Tek nakon pauze predložen je Zaključak da se načelnik obavezuje da do prvog rebalansa budžeta obezbijedi sredstva za za uginulu stoku.
Ipak, vijećnici iz opozicije smatraju da Zaključak ništa ne obavezuje, te da je to samo “zamazivanje očiju”.

Danas (petak, 07.05.2021.) je na protokol u Općini predat Zahtjev za sazivanje Vanredne sjednice OV Kalesija, a Zahtjev je potpisalo devet (9) vijećnika.

Za sazivanje Vanredne sjednice je potrebno minimalno 1/3 vijećnika od ukupnog broja vijećnika (27), odnosno potpisi minimalno 9 vijećnika.

Za donošenje odluka je potrebna nadpolovična većina od ukupnog broj vijećnika (27), odnosno 14.
Da li će još minimalno 5 na sjednici, ukoliko predsjedavajući sazove u poredviđenom roku, biti za donošenje nove Odluke u korist građana – ostaje da se vidi.

(NKP.ba)

PODIJELI