Adet koji (ne)umire: Hanuma Mevlida Alić već godinama pravi ašuru, jelo za...

Adet koji (ne)umire: Hanuma Mevlida Alić već godinama pravi ašuru, jelo za koje se namirnice skupljaju tokom cijele godine

1174
0
SHARE

Pred Dan Ašure u mislima nam je Nuh, a.s., i njegovi na lađi koji pred kraj tufana ostadoše sa malo hrane za preživljavanje. Isto tako, u mislima nam je i njegova zapovijed da se sve vrste preostale hrane pomiješaju i napravi jedno jelo za sve, i da to bude ibret i skretanje pažnje na Allahove darove ljudima..
Budući da spravljanje ašure podstiče na stalno razmišljanje o mnogobrojnim i neizmjernim Allahovim blagodatima na Zemlji, u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine baš iz tog razloga se intenzivno pravi Ašura.

 • U SARAČIMA KOD KALESIJE, MEVLIDA-HANUMA ALIĆ, PREUZEVŠI ADET PRAVLJENJA AŠURE OD SVOJE RAHMETLI NENE FEHIME HALILOVIĆ IZ SAKARA (SRBIJA), VEĆ GODINAMA, TAČNIJE MJESECIMA U GODINI, KADA RAZNO VOĆE I POVRĆE SAZRIJEVA I DOZRIJEVA, PRIKUPLJA NAMIRNICE ZA SLATKO JELO – AŠURU.

asura-mevlida
U maju, junu i julu, ona počinje pakovati u zamrzivač jagode, trešnje, višnje,maline, rane jabuke i kruške. Sve voće stavlja u staklene tegle ili flaše, a potom u zamrzivač kako bi dočekalo 10. muharrem nešeg hidžretskog kalendara kada se sastavlja sa ostalim plodovima i bobičastim voćem. Obično pohranjuje najkvalitetnije vrste voća sa ujednačenom zrelošću. Njen recept je specifičan. Njena ašura je, ustvari, gusti kompot ili voćna salata. Ona, naime, prikupljajući sve namirnice za ovo složeno slatko jelo, broji Allahove blagodati. Dugogodišnje iskustvo ju je naučilo da tvrdo zrnjevlje kuha nabaška, suho voće također.

Ašura je u akšam, uoči 10.muharrema, pripravljena u količini od oko 25 kg a veći dio od toga podijeliće po komšiluku i prijateljima islama koji razumiju simboliku Ašure. Sastavljajući namirnice za Ašuru, Mevlida broji i broji Allahove blagodati. Ovim činom ona potiče i druge na razmišljanje o njima. Neki koji su kušali Ašuru kažu da im ona poboljšava razmišljanje. Nekim insanima godi organizmu i zamjenjuje im medikamente koje obavezno moraju u toku dana uzimati. Ove godine Mevlida- hanuma će podijeliti ašuru i nekim doktorima i medicinskim radnicima. Da se uvjere u primjećeno. Možda bi dobro bilo Ašuru podijeliti i našim insanima koji se bave vladavinom nad ovim našim muslimanskobošnjačkim narodom. Možda im popravi razmišljanje o sudbini i njihovoj i onih koje oni vode.

 • SASTOJCI NABAVLJENI ZA AŠURU (10. MUHARREM 1437.H.) SU SLIJEDEĆI:
  Jagoda (domaća)
  Jagoda(šumska)
  Peruanska jagoda
  Kupina domaća
  Kupina šumska
  Malina
  Ribizla crna
  Ribizla crvena
  Grožđe crno
  Grožđe bijelo
  Šljiva suha
  Šljiva sirova
  Smokva
  Grožđice suhe
  Limun
  Grejp
  Mandarina
  Nektarina
  Limun
  Naranča
  Karpuz (lubenica)
  Dinja
  Kivi
  Banana
  Bundeva
  Paradajz zeleni (slatki)
  Maslina
  Dud
  Višnja
  Trešnja
  Kajsija
  Breskva
  Šeftelija
  Borovnica
  Aronija
  Dunja
  Kruška
  Jabuka
  Šipak
  Cvekla
  Grah
  Buranija
  Ječam
  Soja
  Kukuruz (pecar slatki šećerac)
  Mrkva
  Hurma
  Mušmula
  Muškatni orah
  Karanfilići
  Kim
  Đumbir
  Hren (vrlo mala količina)
  Nar
  Pšenica
  Riža
  Zofa – bazga (sok gusti)
  Sjeme bundeve
  Orasi
  Bademi
  Pustacije
  Košpe od marelica
  Košpe šljive
  Lješnjak
  Sjeme suncokreta
  Susam
  Ćetenovo sjeme (lan)
  Leblebija
  Kikiriki
  Sjeme maka
  Sjeme komorača
  Med
  Kahva
  Cimet
  Kokos
  Vanila
  Šećer
  Maslačak (slatko od maslačka)
  Kakao
  Čokolada
  Kesten
  Čurokot , ili Čurekot, Čurukot-crni kim (black seed)
  Džanarika
  Suha kruška

.
(NKP.ba)